istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Γερμανία: Κυβερνητικό καμπανάκι για «ένα φοβερό 2023» με ελλείψεις φυσικού αερίου

Γερμανία: Κυβερνητικό καμπανάκι για «ένα φοβερό 2023» με ελλείψεις φυσικού αερίου

Επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατηγορώντας την ότι εξελίσσεται σε «παράγοντα αβεβαιότητας» στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έκρινε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά την επανεκκινηση του αγωγού Nord Stream 1 «ανεπαρκή» και «μη αξιόπιστου επίπεδου». «Τίποτα δεν εμποδίζει τεχνικά το να επανέλθει ο Nord Stream σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης μετά τη συντήρησή του» υπογράμμισε ο κ. Χάμπεκ. 

Η Ρωσία ξανάνοιξε σήμερα την κάνουλα του αερίου προς την Ευρώπη θέτοντας σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream 1 έπειτα από εργασίες συντήρησης διάρκειας δέκα ημερών υπό μεγάλη ένταση.

Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου, Gascade, δείχνουν πως η παραγωγή είναι όση και εκείνη πριν από τις εργασίες συντήρησης, γύρω στο 40% της δυνατότητάς του.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί σε πλήρες καθεστώς από τα μέσα Ιουνίου, με απόφαση της ρωσικής Gazprom που επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που εστάλη για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατέφερε να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της επίμαχης τουρμπίνας προς τη Ρωσία. «Όμως έχουμε τώρα την εντύπωση ότι η Ρωσία δεν θέλει να την πάρει πίσω», ανέφερε σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να προετοιμαστεί για ένα «φοβερό 2023» λόγω των επερχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου.

Το Βερολίνο προβλέπει να υιοθετήσει προσεχώς ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τα νοικοκυριά, προσέθεσε ο Χάμπεκ.

Αν η προμήθεια αερίου παραμείνει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη αερίου από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει με παραγγελία της κυβέρνησης.

Το Κρεμλίνο τα ρίχνει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Το Κρεμλίνο,από την πλευρά του επιμένει ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος πάροχος φυσικού αερίου, τονίζοντας πως όλα τα προβλήματα στις ροές προκαλούνται από τις κυρώσεις.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία παραμένει «πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».

Εν μέσω ανησυχιών στην Ευρώπη ότι η Ρωσία μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες αερίου στην ήπειρο, ο Πεσκόφ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε προηγούμενα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Gazprom έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες της.

Απέρριψε τις κατηγορίες πολιτικών της Δύσης, μεταξύ των οποίων και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας για να «εκβιάσει» την Ευρώπη.

«Ο Πούτιν έχει εξηγήσει με αρκετά ολοκληρωμένο τρόπο ότι είναι λάθος να μιλά κανείς για πίεση, για εκβιασμό. Είναι μια απολύτως λανθασμένη δήλωση και τη διαψεύδουμε κατηγορηματικά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Nord Stream 1 αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συντήρηση του εξοπλισμού. «Αυτοί ακριβώς οι περιορισμοί οδήγησαν στο γεγονός ότι τα μηχανήματα δεν μπορούν να έχουν την απαιτούμενη συντήρηση. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους είναι οι λόγοι για τα προβλήματά τους».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία δεν θα την αναγκάσουν να αλλάξει πορεία. «Ακόμα και οι σκληρότερες κυρώσεις ποτέ δεν έκαναν χώρες αλλάξουν τη θέση τους», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε και στη Βρετανία, λέγοντας ότι η Μόσχα ελπίζει πως ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα υιοθετήσει μια συνετή θέση απέναντι στη Ρωσία. «Ελπίζουμε ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα κλίνει προς μια περισσότερο ισορροπημένη ρητορική απέναντι στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Πεσκόφ. 

#ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ