istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Έκθεση – «σφαλιάρα» του Ευρωκοινοβουλίου για την Άγκυρα: Οργή Ερντογάν για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

eurokinissi

Έξω φρενών έγιναν όπως φαίνεται οι Τούρκοι με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα κατά της Ελλάδας. Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Καθόλου δεν άρεσε όπως φαίνεται από την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το πόρισμα – κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο μάλιστα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Σ’ αυτό αναφέρονται οι κακές επιδόσεις της Τουρκίας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του κράτους δικαίου, ενώ γίνεται λόγος και για την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αντιτείνει από την πλευρά του:

Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση για αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, καθώς και σχετικά με τις στενόμυαλες προσπάθειες του μέλους της ΕΕ στα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, δεν ωφελούν.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζει:

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αρχίσουν ξανά τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση της Visa, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατία.

Σκληρή κριτική για την προκλητική στάση της Άγκυρας

Διαμέσου ενός καταιγισμού 54 επιμέρους σημείων κριτικής και επισημάνσεων, οι ευρωβουλευτές τόνισαν στην έκθεσή τους ότι συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σε αυτήν οπισθοχωρούν.

Επισήμαναν συγκεκριμένα πως παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση, ενώ εξέφρασαν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της – οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδίκασαν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

«Γραφική η στάση της Άγκυρας», σημειώνει ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντάς την ταυτόχρονα γραφική με το εύρος των απαιτήσεων που εγείρει και για την ακραία ρητορική της.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη τη διακοπή της συνενόησης που είχε ξεκινήσει μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να γίνουν προκλητικές ενέργειες, ωστόσο «είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά», όπως επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης, επιπλέον, κάλεσε τη γείτονα χώρα να μην μεταφέρει όλη αυτή την ένταση στο πεδίο και τόνισε πως «είναι υποχρέωση της χώρας μας να ζητάει τη στήριξη των συμμάχων μας. Εχουμε δει και στο παρελθόν περιόδους με ένταση στη ρητορική που έχει να κάνει και με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους».

Αναφερθείς στο γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν αρνείται να του μιλήσει, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Εγώ δεν κρατάω μούτρα σε κανέναν» και υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στην κρίση του Έβρου. Εγώ δεν θα πω ποτέ ότι δεν μιλάω με κάποιον. Αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #ΠΟΡΙΣΜΑ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ #ΑΠΑΝΤΗΣΗ