istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Αυτοδιοίκηση Τελευταίες ειδήσεις

Στέλιος Πέτσας: «Διττός στόχος της κυβέρνησης η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή»

Στέλιος Πέτσας: «Διττός στόχος της κυβέρνησης η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου του Δήμου Διονύσου, η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. και τον τομέα ανθρώπινου δυναμικού με θέμα: «Η αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης», με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα

Την εκδήλωση, στην οποία παρέστη πλήθος κόσμου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωτσός, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχοι Δήμων της Ανατολικής Αττικής, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. Ανδρέας Καρασαρίνης, η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής Βανίτα Σοφρώνη και μέλη του ΔΣ, πλήθος Προέδρων και μελών ΔΗΜΤΟ και Οννεδίτες.

Στην ομιλία του, ο κ. Στέλιος Πέτσας εστίασε εισαγωγικά -ως πρώτο πυλώνα, που συνδέεται άρρηκτα με την αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης- στις κρίσιμες θεσμικές παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων από την Αυτοδιοίκηση. «Όσα δισεκατομμύρια ευρώ και να είναι διαθέσιμα μέσα από τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα που διαθέτουμε στους ΟΤΑ, δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αν δεν επαναφέραμε από την πρώτη στιγμή την κυβερνησιμότητα, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να μπορούν να διοικηθούν από τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, καταργώντας την α λα καρτ απλή αναλογική του Σύριζα και αποκαθιστώντας την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πέτσας συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε διττό στόχο: την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Θα ξεκινήσω με την λέξη «ανάπτυξη», γιατί δεν έχει νόημα κανένας επιθετικός προσδιορισμός, αν δεν καταφέρουμε το ζητούμενο, να μεγαλώνει η “πίτα”, από την οποία σιτιζόμαστε όλοι. Πώς θα μεγαλώσει; Συνεχίζοντας να κάνουμε βασικές τομές εκεί που απαιτούνται και όχι ν’ αλλάζουμε για ν’ αλλάξουμε πράγματα που δούλεψαν, αλλά για να βελτιώνουμε πράγματα που δεν δουλεύουν. Και πραγματικά, για να φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο χρειάζεται πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμη, προσθέτοντας σε αυτά που έγιναν ήδη. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν, να μην μπορούμε να συνδυάσουμε σωστά, όλες αυτές τις επενδύσεις που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, με σωστές χρήσεις γης, ώστε ν’ αποτυπώνεται πού θέλουμε να κάνουμε από ένα σπίτι, μέχρι ένα εργοστάσιο, και από μία μαρίνα μέχρι ένα οποιοδήποτε ξενοδοχείο. Είμαστε μια Κυβέρνηση που πιστεύουμε στους λιγότερους φόρους, είμαστε μια παράταξη που πιστεύουμε στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Άρα καταλαβαίνουμε ότι μπορούν εκείνοι να διαθέσουν καλύτερα τα ευρώ που τους περισσεύουν στην τσέπη τους, παρά να μεταφέρονται σε μία απρόσωπη γραφειοκρατία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική μνεία στον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, αναφερόμενος στην χρηματοδότηση ύψους 310 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» το οποίο αφορά σε δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑμΕΑ).

Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο ζήτημα της τακτικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ και συγκεκριμένα στις συντονισμένες ενέργειες για την αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και την αναστροφή της φθίνουσας πορείας της τελευταίας δεκαετίας. Επεσήμανε τον ανασχεδιασμό των κριτηρίων το 2023 για να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ αστικών και περιφερειακών δήμων, μεταξύ ορεινών και νησιωτικών δήμων, ώστε ν’ αντανακλούν την νέα πραγματικότητα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι ήδη, πέρυσι, δόθηκαν συνολικά δύο ΚΑΠ επιπλέον –δεκατέσσερις δηλαδή αντί για δώδεκα– ενώ, από τις αρχές του 2022, τα φετινά ποσά είναι ήδη κατά περίπου 6,6% αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα που δόθηκαν πέρυσι. «Όπως είχα δεσμευθεί στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Οκτώβριο, αυξάνουμε τους ΚΑΠ και αίρουμε τις όποιες δυσλειτουργίες και ανισότητες υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των δήμων της χώρας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών είναι η αναπτυξιακή διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία, χρηματοδοτούμενα από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους -από τα παραδοσιακά, όπως το ΕΣΠΑ, τα πρόσφατα που δημιουργήθηκαν στην κρίση της πανδημίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι το εμβληματικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. «Ένα πιο φωτεινό μέλλον έρχεται για την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που πλέον έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο κ. Πέτσας.

«Όσον αφορά στην ανάπτυξη, θέλουμε αυτή να είναι βιώσιμη. Και πώς θα γίνει αυτό; Κατ’ αρχάς με το να σεβόμαστε το περιβάλλον και τους πόρους που εκμεταλλευόμαστε για να παράξουμε κάτι περισσότερο και να ζήσουμε όλοι καλύτερα, εμείς και τα παιδιά μας. Αλλά αυτό για να γίνει, χρειάζεται να είμαστε σαφείς, με περιβαλλοντικούς κανόνες που θα τηρούνται από όλους, με ρυθμιστικό πλαίσιο που θα είναι καθαρό, με ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν θα είναι διεφθαρμένοι. Στο Υπουργείο Εσωτερικών, προωθούμε δράσεις που ξέρουμε όλοι ότι, όχι μόνο περιβαλλοντικά θα φέρουν καλύτερες ημέρες για τον πλανήτη μας, αλλά και σήμερα εισοδήματα και δουλειές. Θέματα όπως η ηλεκτροκίνηση, η ανακύκλωση, ζητήματα φωτοβολταϊκών, χρηματοδοτούνται από εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έχουμε δράσεις ανακύκλωσης για τους Δήμους, δράσεις ηλεκτροκίνησης, δράσεις που έχουν να κάνουν με την επένδυση φωτοβολταϊκών συστημάτων, για να μην πληρώνουμε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τελικά να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Δεν είναι θεωρία, είναι πράξη».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις συνεχείς εντάξεις νέων έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. «Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ. Με διαδοχικές αυξήσεις διαμορφώσαμε τον ονομαστικό προϋπολογισμό του προγράμματος στα 3,45 δισ. ευρώ για εντάξεις έργων. Παράλληλα, αξιοποιώντας συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης,δρομολογούμε το αμέσως επόμενο διάστημα την έκδοση νέας πρόσκλησης, ύψους μέχρι 335 εκατ. ευρώ, για έργα οδοποιίας, σε Δήμους και Περιφέρειες, με έμφαση στην οδική ασφάλεια». Ο κ. Πέτσας σημείωσε επίσης ότι μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, χρηματοδοτούνται αναπτυξιακά έργα για την Ανατολική Αττική συνολικού προϋπολογισμού 189,4 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις των τελευταίων ετών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όσο υπάρχει η σιγουριά ότι το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου θα το σηκώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η εμπιστοσύνη εταίρων, επενδυτών και αγορών στην Ελλάδα είναι διασφαλισμένη».

Κλείνοντας, ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στην επικαιρότητα της αναβάθμισης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογράμμισε «το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασιζόμαστε: Πρώτον, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, και τρίτον, διαθέτουμε -και ενισχύουμε συνεχώς- την αποτρεπτική μας δύναμη ώστε να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι».

#ΣΤΕΛΙΟΣ_ΠΕΤΣΑΣ #ΟΤΑ #ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ