istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Ουκρανία: Κυρώσεις κατά Πούτιν και… υπασπιστών του επέβαλε ο Ζελένσκι με διάταγμά του

Ουκρανία: Κυρώσεις κατά Πούτιν και... υπασπιστών του επέβαλε ο Ζελένσκι με διάταγμά του

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και δεκάδων κορυφαίων αξιωματούχων του Κρεμλίνου.

Μεταξύ των ρώσων αξιωματούχων στους οποίους το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις, ξεχωρίζουν ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Οι ουκρανικές κυρώσεις, που συμπεριλαμβάνουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και που επιβλήθηκαν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμάται πως έχουν περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεζε για μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά το Κρεμλίνο δεν άφηνε πολλές ελπίδες για την υλοποίησή της, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να προηγηθούν πολλές προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις μεταξύ διπλωματικών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έχουν πλέον «παγώσει» και η Ουκρανία ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιβάλει και έβδομο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Κανένας κίνδυνος για  το Κίεβο

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών της δοκιμαζόμενης χώρας Ντένις Μοναστίρσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, πάνω από 100 μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επίθεσης στο Κίεβο αυτή τη στιγμή».

«Δεν υπάρχει συγκέντρωση Ρώσων και Λευκορώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία (σ.σ. περισσότερο από 150 χλμ προς τα βόρεια του Κιέβου), αλλά έχουμε συνείδηση ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά στο μέλλον», τόνισε ο Μοναστίρσκι, φορώντας στρατιωτικό φούτερ και καθισμένος μπροστά από την ουκρανική σημαία σε ένα μεγάλο δωμάτιο.

«Προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη» γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, ανέφερε ο υπουργός, συμπεριλαμβανομένης της «προετοιμασίας γραμμής άμυνας και εκπαίδευσης στρατιωτών», για την προστασία του Κιέβου από πιθανή επίθεση.

Δηλώνοντας σχετικά αισιόδοξος για την τρέχουσα κατάσταση στην πρωτεύουσα, ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «οποιοδήποτε μέρος στην Ουκρανία μπορεί να γίνει στόχος ρουκετών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου», συμπεριλαμβανομένης της «περιοχής της προεδρικής διοίκησης και του ιστορικού κέντρου».

Το Κίεβο ήταν ο κύριος στόχος του ρωσικού στρατού κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, καταλαμβάνοντας αρκετές θέσεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Μάρτιο, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν ποτέ να εισέλθουν στην πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την περιοχή στις αρχές Απριλίου και επικεντρώθηκαν στην επίθεσή τους στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία.

Για τα εγκλήματα πολέμου που καταλογίζει το Κίεβο στους Ρώσους στρατιώτες, «δεν υπάρχει παραγραφή», υπογράμμισε ο Μοναστίρσκι και συμπλήρωσε πως «κάθε φορά που βρίσκουμε αυτά τα τέρατα, θα λογοδοτούν στην ουκρανική δικαιοσύνη», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «288 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί και είναι ύποπτα σε αυτό το στάδιο» για εγκλήματα πολέμου, είπε ο Ουκρανός υπουργός.

«Εργαζόμαστε παράλληλα για τον επαναπατρισμό των στρατιωτών μας κρατουμένων στη Ρωσία που τραυματίστηκαν», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ