istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Πώς «στρίμωξαν» τον Ακάρ οι Έλληνες βουλευτές, «Αρκετούς Έλληνες άκουσα» είπε και αποχώρησε (βίντεο)

ΑΠΕ

Άμεση και ενιαία ήταν η απάντηση των τεσσάρων Ελλήνων βουλευτών που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ, στις πριοκλήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Οι προκλήσεις του Χουλουσί Ακάρ στην κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη δεν έμειναν αναπάντητες, με τους Έλληνες βουλευτές να διαδέχονται ο ένας τον άλλον στις απαντήσεις τους στον Τούρκο υπουργό Άμυνας και εκείνον να αποχωρεί λέγοντας πως «άκουσα πολλούς Έλληνες».

«Όταν ήρθε η σειρά μου να πάρω τον λόγο, κατέβηκε από το βήμα λέγοντας ότι πολλοί Έλληνες έχουν μιλήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος ήταν παρών και πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση.

Σπήλιος Λιβανός: Δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε τον διάλογο

Ό Σπήλιος Λιβανός απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να μπούμε σε έναν πραγματικό διάλογο. Όπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός μας ήταν εδώ και μίλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε να έχουμε θετικές σχέσεις με όλους μας τους γείτονες και φυσικά με την Τουρκία. Όμως δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε τον διάλογο, αλλά ο Ερντογάν που είπε «όχι» στον Μητσοτάκη.

Καταδικάζετε τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως την ίδια στιγμή, όχι εσείς και όχι τώρα, Τούρκοι πολιτικοί αναφέρονται τις δύο τρεις τελευταίες εβδομάδες στο αναθεωρητικό σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα», έχετε casus belli εναντίον μας, εναντίον ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πουθενά στην ιστορία δεν υπήρχε άλλος σύμμαχος να εκφοβίζει τον σύμμαχό του για δεκαετίες με casus belli. Έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αν αυτά δεν πάνε ενάντια σε όσα είπατε στο λόγο σας για σχέσεις καλής γειτονίας, τότε νομίζω ότι πατάτε σε δύο βάρκες».

{https://www.youtube.com/watch?v=L4SCetydKTo}

Θεοδώρα Τζάκρη: «Απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα»

Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε ότι η προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής με κύριο ομιλητή τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τερματίστηκε πρόωρα και τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται ο λόγος σε όλους τους βουλευτές – μέλη και να επιτρέπεται να μιλούν ιδιαίτερα όταν αναφέρονται σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και των νησιών της.

Ακολούθως υπογράμμισε: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης. Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Ανδρέας Λοβέρδος: Προβοκατόρικη η συμπεριφορά του Ακάρ

Για προβοκατόρικη συμπεριφορά του Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, που ήταν και εκείνος παρών στη συνεδρίαση. Όπως τόνισε ο κ.Λοβέρδος «Ήταν μία απρεπής προβοκατόρικη συμπεριφορά του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Ο κύριος Χουλουσί Ακάρ μετέτρεψε, ως μη όφειλε, μία πολυμερή συνάντηση ΝΑΤΟϊκών επιτροπών σε ελληνοτουρκική συζήτηση. Αυτό δεν γίνεται. Είμαι πολλά χρόνια μέλος αυτής της συνέλευσης, έχω ακούσει πάρα πολλούς υπουργούς Άμυνας», δήλωσε ο κ.Λοβέρδος.

Τι είπε ο Ακάρ;

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».
Είχε προηγηθεί συζήτηση ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με τον Τούρκο υπουργό να κάνει λόγο για δήθεν «υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών».

Η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο Ακάρ, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν.

{https://twitter.com/eha_news/status/1536676478892523520?s=20&t=UGKAP9x6zH9M3yj00ZrNeQ}

#ΧΟΥΛΟΥΣΙ_ΑΚΑΡ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΝΑΤΟ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ #ΑΝΔΡΕΑΣ_ΛΟΒΕΡΔΟΣ #ΘΕΟΔΩΡΑ_ΤΖΑΚΡΗ #ΣΠΗΛΙΟΣ_ΛΙΒΑΝΟΣ