istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, με το παράλογο δεν κάνουμε διάλογο»

Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, με το παράλογο δεν κάνουμε διάλογο»

Ο πρωθυπουργός «ανοίγει τα χαρτιά του» το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Ηχηρά τα μηνύματα προς την Άγκυρα και τον πρόεδρο Ερντογάν και προαναγγελία νέων παρεμβάσεων για την ακρίβεια.

Σε συνέντευξή του από το Μουσείο της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα προς την Τουρκία – σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διάλογο με το παράλογο – ενώ αποκαλύπτει πως ο νέος γύρος του Fuel Pass θα είναι ενισχυμένος ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε δηλώνοντας την βεβαιότητα του πως θα γίνει στο μέλλον η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Υπογράμμισε, μάλιστα πως σταδιακά η σχετική συζήτηση ωριμάζει, ενώ η πίεση από την Unesco και την ίδια τη βρετανική κοινή γνώμη παίζουν σημαντικό ρόλο προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε ο,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πράγματι το κλίμα στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρος ήταν καλό, ενώ είχε συζητηθεί πως ήταν σκόπιμο να λύνονται μεταξύ μας οι επιμέρους διαφορές.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά – και αναφέρομαι και σε κατοικημένα νησιά του Αιγαίου – μια ενέργεια που είχα ξεκαθαρίσει προσωπικά πως ήταν «κόκκινη γραμμή» για εμάς.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Το ζητούμενο είναι πως θα απαντήσουμε στον τουρκικό αναθεωρητισμό, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Θα σας ξαναπώ αυτό το οποίο λέω πάντα: θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.

«Νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε με τον Ερντογάν»

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Ερντογάν πως «τέλειωσε για εκείνον», ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «το ίδιο περίπου είχε πει και μετά τα περιστατικά στον Έβρο. Ότι δεν θα με συναντήσει και πάλι».

Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Erdoğan, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε.

Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, πως θα ήταν «εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά».

Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων.

Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Δείτε live τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Λίγο πριν την προβολή της συνέντευξης η ΕΡΤ παρουσίασε τα σημεία-κλειδιά των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η χώρα εκτός από την αποτρεπτική ικανότητα, έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και βρίσκεται μέσα σε ένα πλαίσιο χωρών που θεωρούν ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται με τη βία και ότι οι διάφορες πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε για την Τουρκία ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, άλλωστε, και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μάλιστα είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του:

Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα.

Όσο για το νέο επίδομα καυσίμων με το δεύτερο γύρο του Fuel Pass ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε:

«Θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Ο προηγούμενος τρόπος (δηλαδή το Fuel Pass) δίνει ένα περίγραμμα για το πώς θα παρέμβουμε και ίσως αυτή τη φορά να είναι με πιο ενισχυμένο τρόπο, γιατί αντέχουμε δημοσιονομικά».

«Θα είναι μία ανακούφιση για τους πολίτες ενόψει των καλοκαιριών διακοπών» ανέφερε.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #FUEL_PASS #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ