istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Οικονόμου: Να αντιληφθεί η Τουρκία ότι η τακτική της είναι τελείως αδιέξοδη

eurokinissi

Τελείως αδιέξοδη χαρακτήρισε την τακτική της Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός πάντοτε έχει τη διάθεση να συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο, η ελληνική πλευρά πάντοτε έχει τη διάθεση να συνομιλεί, υπάρχει, όμως, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που πρέπει κανείς να ακολουθεί για να έχουν νόημα οι συζητήσεις αυτές και σίγουρα το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και με παράνομες ενέργειες παραβίασης του εναέριου χώρου μας έχει αποκλίνει πολύ από αυτή τη συμπεριφορά».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.«Ελπίζουμε να αντιληφθεί η Τουρκία ότι είναι τελείως αδιέξοδη η τακτική αυτή που έχει ακολουθήσει και δεν έχει πουθενά απήχηση στον κόσμο, να χαμηλώσει την ένταση και να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο κ. Οικονόμου στη διάρκεια του μπρίφινγκ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση βλέπει σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τετ α τετ που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών ο κ. Οικονόμου επισήμανε: «Η χώρα μας δεν επιδιώκει εντάσεις και πάντοτε είμαστε εκείνοι που λέμε ότι οι δίαυλοι του διαλόγου πρέπει να είναι ανοιχτοί και ότι δεν μπορούμε να συνομιλούμε με το παράλογο. Από την άλλη πλευρά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο αναθεωρητισμός δεν εξυπηρετεί κανέναν και βλάπτει πρωτίστως τους αυτουργούς του. Είναι προς το συμφέρον όλων να συνειδητοποιήσουν ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι προς όφελος συνολικά και των χωρών της περιοχής και της Ευρώπης. Η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι και ανυποχώρητη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στην κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις στο τουρισμό λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας τόνισε πως τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και σημείωσε: «Τα μηνύματα που έχουμε από τον τουρισμό είναι πάρα πολύ αισιόδοξα. Και αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα στον τουρισμό επιβεβαιώνει τα μηνύματα αυτά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή, είναι μια χώρα ασφαλής. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι κυριαρχεί στη χώρα κάποιος πανικός. Αυτό που πρέπει να είναι σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με σαφή στρατηγική και ξεκάθαρες θέσεις, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Η χώρα έχει σταθερές και ειλικρινείς σχέσεις με σπουδαίες δυνάμεις, είναι μέλος διεθνών οργανισμών, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δεν προκαλούμε, δεν φοβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε. Από την άλλη δεν εφησυχάζουμε, εργαζόμαστε για να υπάρχει ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη και γεωπολιτικά και οικονομικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των χωρών στη γειτονιά μας».

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις και στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι αυτές καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μιας σταθερής, αποφασιστικής, αποτελεσματικής διακυβέρνησης που θα κρατά σταθερό το τιμόνι μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα αστάθειας και πολλαπλών προκλήσεων.
Τέλος, σε ερώτηση για την κύρωση των Μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών απάντησε πως θα έρθουν στη Βουλή στην ώρα τους.

#ΓΙΑΝΝΗΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ #ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ_ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ