istotopos

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων , ειδήσεις

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Ηγεμών… Πούτιν: Μακιαβελική ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με εκβιασμούς και προειδοποιήσεις

Ηγεμών... Πούτιν: Μακιαβελική ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με εκβιασμούς και προειδοποιήσεις

Τον… ηγεμονικό ρόλο που επιθυμεί να παίξει ο ίδιος και η χώρα του στη νέα παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα επιβεβαίωσε με την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφού σε πρώτη φάση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες», στη συνέχεια τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύθηκαν.

«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» επισήμανε, έπειτα από ένα μακρύ και δριμύτατο «κατηγορώ» προς τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους της.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η οικονομία της χώρας του ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Παράλληλα, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία».

«Είμαστε δυνατός λαός»

Στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που διεξάγεται φέτος χωρίς τη συμμετοχή των δυτικών χωρών, απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, είπε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Όπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».

Ο Πούτιν απέσπασε χειροκροτήματα από την αίθουσα όταν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που προκάλεσε, όπως είπε, ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Όπως υποστήριξε ο «Τσάρος», ο κύριος στόχος της εισβολής ήταν «η υπεράσπιση του λαού μας» στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, δικαιολογία που τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση απορρίπτουν ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε κατοχή τμήματα της νότιας Ουκρανίας πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Τόνισε ακόμη ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς μάχονται επίσης για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα της Ρωσίας για διασφάλιση της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, «η Δύση έχει ουσιαστικά αρνηθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς αδύνατο να συνάψουμε νέες συμφωνίες μαζί της».

«Στην τρέχουσα κατάσταση, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων για εμάς και απειλών, η απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν επιβεβλημένη -δύσκολη, φυσικά, αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία», πρόσθεσε.

«Σε λανθασμένη βάση οι κυρώσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους «απεσταλμένους του Θεού στη Γη» και ότι οι δυτικές κυρώσεις βασίστηκαν σε μια λανθασμένη βάση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία οικονομική κυριαρχία.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούσαν να «αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας» τόνισε, για να αποδυναμώσουν μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή», δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν σημείωσε πως η απόφαση της Μόσχας να εξαπολύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν δύσκολη, αλλά αναγκαία. Συνέχισε, λέγοντας πως η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας.

Ακόμη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων, τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.

«Θα ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας σε σιτηρά και λιπάσματα»

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Επιπροσθέτως, τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία», παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης, και θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.

Η χώρα του θα συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία «με όσους το θέλουν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εκβιάζει με το φυσικό αέριο

Η ομιλία αυτή του κ. Πούτιν έρχεται σχεδόν παράλληλα με την καταγγελία από πλευράς Ευρωπαίων ότι ο «τσάρος» τους εκβιάζει μέσω του φυσικού αερίου, καθώς κλείνει την παροχή στη μία μετά την άλλη χώρα της Ευρώπης.

Διακοπή της παροχής έχει γίνει προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία. Ταυτόχρονα σημαντική είναι η μείωση προς τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, ούτε ένα κυβικό μέτρο δεν διανέμεται προς τη Γαλλία, την ώρα που η ήπειρος επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την περίοδο του καλοκαιριού για να αυξήσει τα αποθέματά της.

Κατά τον τέταρτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα χτυπά εκεί που πονά και εκμεταλλεύεται την ενεργειακή ευαλωτότητα των Ευρωπαίων, καθώς το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν προέρχεται από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη: κυμαίνεται από 55% στη Γερμανία ως 85% στη Βουλγαρία.

Το φυσικό αέριο προς το παρόν δεν λείπει στους Ευρωπαίους, καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχουν ανάγκη να ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Όμως, οι μειώσεις στις παραδόσεις γίνονται σε μια περίοδο που οι χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους, με στόχο να φτάσουν τουλάχιστον το 80% ως τον Νοέμβριο.

Το Κρεμλίνο για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ

Επίσης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, 17 Ιουνίου,  ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Υπάρχουν διάφοροι μετασχηματισμοί, τους οποίους παρακολουθούμε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Πεσκόφ σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην ΕΕ να ορίσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις, προτού της χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς.

 

#ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ_ΦΟΡΟΥΜ #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ