web analytics

«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Μυστήριο με τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς – «Τον έχω συναντήσει άπειρες φορές σε ένα πρακτορείο»

Ένα πέπλο μυστηρίου απλώνεται γύρω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο επικεφαλής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κώστας Πολυχρονόπουλος, ο οποίος ελέγχεται για απάτη ύψους 600.000 ευρώ.

Από το 2020 και για δύο χρόνια έμπαιναν χρήματα σε λογαριασμό της μητέρας του, που υπήρχε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 σε ακόμα έναν, στο όνομα του κουνιάδου του. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως που επικαλέστηκε η εκπομπή Live News, έχουν εντοπιστεί άλλοι τέσσερις λογαριασμοί, στους οποίους πολίτες κατέθεταν χρήματα για την Κοινωνική Κουζίνα και μένει να φανεί τι απέγιναν.

Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος επιχείρησε σήμερα το πρωί να δώσει απαντήσεις με ένα δελτίο Τύπου, στο οποίο δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στον τζόγο, που του καταλογίζουν ότι έπαιζε σε τυχερά παιχνίδια χρήματα από δωρεές. «Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι, χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω, έστω, εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου. Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του “Άλλου Ανθρώπου”» αναφέρει.

Υποστηρίζει ότι δεν έχει τραπεζικές καταθέσεις και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. Κοιμάται, όπως λέει, μέχρι σήμερα, στην κουζίνα του «Άλλου Ανθρώπου», που ίδρυσε ο ίδιος. «Δεν έχω εταιρίες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε “παπάκι” καν, ακόμα και σήμερα κοιμάμαι στην κουζίνα του “Άλλου Ανθρώπου”, εκεί θα με βρείτε και σήμερα και αύριο. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό» αναφέρει.

«Δεν πιστεύω πως ισχύουν οι κατηγορίες. Πιστεύω πως το μεμπτό την υπόθεση είναι η λογιστική διαφάνεια», ανέφερε η εθελόντρια της Κοινωνικής Κουζίνας, Χρυσάνθη Σκλαβουνάκη. Επί της ουσίας πάντως, ο Κώστας Πολυχρονόπουλος δεν τοποθετείται, καθώς στο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γίνεται λόγος για χρήματα από δωρεές, που έπαιξε στον τζόγο από το 2020 ο επικεφαλής της Κοινωνικής Κουζίνας.

Το πόρισμα

Το πόρισμα της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και δύο συγγενικά του πρόσωπα πήραν παράνομα τουλάχιστον 600.000 ευρώ από δωρεές πολιτών και τις διοχέτευσαν σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και αναλήψεις μετρητών. «Είναι απολύτως βέβαιον, πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν. Ο “Άλλος Άνθρωπος”, ο άνθρωπος της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνείδησης, του σεβασμού και σήμερα και αύριο θα μαγειρεύει φαγητό για όποιον έχει ανάγκη. Γιατί ο “Άλλος Άνθρωπος” είναι ο αληθινός άνθρωπος», προσθέτει ο ίδιος.

Εθελόντρια της Κοινωνικής Κουζίνας είπε μιλώντας στην εκπομπή Live News, ότι ο Κώστας Πολυχρονόπουλος άλλαξε στο πέρασμα των χρόνων. «Το να μην μοιράζονται όλα τα τρόφιμα στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του “Άλλου Ανθρώπου” και περίμεναν να πάρουν από μία σακούλα με τα βασικά είδη διατροφής, δεν τα πήραν όλοι και κάποια άλλα τα πήραν οι οικείοι του. Οι υπόλοιπες σακούλες που ήταν να διανεμηθούν, δεν μοιράστηκαν σε όλους, πήραν κάποιοι. Ειπώθηκε ότι τελείωσαν, ενώ υπήρχαν μέσα. Αυτό που μου έκανε πολύ αρνητική εντύπωση, ήταν ο τρόπος που μίλησε στους ανθρώπους, γιατί καταλαβαίνεται, ότι μιλάμε για ανθρώπους, που είχαν συγκεντρωθεί. Είναι άστεγοι, χρήστες» είπε.

Η στάση του ιδρυτή της Κοινωνικής Κουζίνας την έβαζε σε σκέψεις, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, όπως λέει. «Το ταξίδι στην Τουρκία, αυτό ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι. Συγκεντρώνονταν χρηματικά ποσά, είχαν βγει οι λογαριασμοί και ο PayPal και της ζητούσαν να μπουν χρήματα, για να βοηθήσουν όσους ανθρώπους θα πήγαιναν ως εθελοντές, να καλύψουμε τα έξοδά τους, τη διαμονή, τη διατροφή, απόλυτα λογικό. Ο καθένας έβαζε ό,τι ήθελε, το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε, αυτό που ξέρω εγώ, είναι 100.000 ευρώ σε μία PayPal. Αυτά τα χρήματά δεν ξέρω που πήγαν, αλλά παρόλο που μάθαμε ότι ήταν 100.000 ευρώ. Εξακολουθούσε να ζητάει λεφτά από τους εθελοντές, για να πληρώσουν τα εισιτήρια τους. Τότε διαμαρτυρήθηκαν και είπαν “Μα είναι δυνατόν; Αφού υπάρχουν χρήματα, γιατί να βάλουμε χρήματα και να πάμε να πληρώσουμε τη διαμονή και τη διατροφή μας, αφού μπορούσαμε να τα καλύψουμε».

Οι ψίθυροι για τις κινήσεις του Κώστα Πολυχρονόπουλου αυξάνονταν με το πέρασμα του χρόνου, ενώ όλο και περισσότεροι προσέφεραν χρήματα στους λογαριασμούς της Κοινωνικής Κουζίνας. «Είκοσι εκατομμύρια γεύματα ελπίδας σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κριτήρια. Σε εκείνους που βιώνουν τις τραγικές συνθήκες του έσχατου ξεπεσμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, στους άνεργους, στους άστεγους, στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στο καμένο Μάτι, στις φωτιές από την Αλεξανδρούπολη ως την Αρχαία Ολυμπία, στη δομή της Μόριας, στα χρόνια του κορονοϊού, στην σεισμόπληκτη Τουρκία, στην εμπόλεμη Ουκρανία, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η μεγάλη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το πόρισμα να βρίσκεται ήδη στα χέρια εισαγγελικών Αρχών και να αναμένονται εξελίξεις.

Οι λογαριασμοί που έμπαιναν οι δωρεές στον «Άλλο Άνθρωπο»

Σε κάθε ανάρτηση που έκανε για την κάλυψη αναγκών, δινόταν η δυνατότητα καταβολής χρημάτων μέσω PayPal και σε λογαριασμό φυσικού προσώπου.

– Από το 2020 έως Μάρτιο 2022 σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του κ. Πολυχρονόπουλου.

– Από Μάρτιο 2022 έως και Ιούνιο 2022 σε τραπεζικό λογαριασμό γυναίκας με τα αρχικά Β.Κ.

– Μόνο τον Μάρτιο 2022 σε τραπεζικό λογαριασμό άνδρα με τα αρχικά Μ.Γ., βοήθεια για την Ουκρανία,

– Ιούνιος 2022 έως και Ιανουάριο 2023 στον κουνιάδο του Π.Τ.

– Μόνο στις 9 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικό λογαριασμό του κουνιάδου του Π.Τ.

– Ιανουάριος 2023 έως και Ιούλιο 2023 σε γυναίκα με τα αρχικά να είναι Α.Κ. (ίδιο επίθετο με γυναίκα στο λογαριασμό πουυπήρχε από Μάρτιο – Ιούνιο 2022)

– Ιούλιος 2023 έως και σήμερα στο όνομα της μητέρας του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου.

«Τον έχω δει άπειρες φορές να παίζει “φρουτάκια”»

Στην εκπομπή Live News έφθασε μία μαρτυρία, όπου αναφέρει ότι έχει δει πολλές φορές τον επικεφαλής της Κοινωνικής Κουζίνας, Κώστα Πολυχρονόπουλο, σε κατάστημα με τυχερά παιχνίδια. Χαρακτηριστική είναι περιγραφή της μαρτυρίας για τον ιδρυτή του «Άλλου Ανθρώπου», όπου αναφέρει «τον έχω δει άπειρες φορές να παίζει “φρουτάκια”».

Πιο αναλυτικά δήλωσε: «Τον έχω συναντήσει άπειρες φορές τον τελευταίο 1,5 χρόνο σε ένα πρακτορείο. Για να μπεις εκεί, δίνεις ταυτότητα και σου βγάζουν μια κάρτα […] αυτό είναι τα “φρουτάκια”. Δίνεις την ταυτότητά σου και σου βγάζουν μια ταυτότητα μέλους. Δίνεις μετρητά και τα βάζουν επί τόπου στην κάρτα. Μπορεί να τύχει να κερδίσεις οπότε, πας με αυτή την κάρτα, τη χτυπάει στο μηχάνημα και σου βγάζει τα χρήματα.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο τον έχω δει πάνω από 100 φορές. Προφανώς δεν έπαιζε μόνο σε ένα-δύο. Αν ήταν τόσα τα χρήματα, που λένε ότι έχει χάσει, δεν μπορεί να τα χάσει σε ένα μέρος και για ξεκάρφωμα. Του είχαν δώσει συγχαρητήρια (για το έργο του) και μέσα στο μαγαζί και απ’ έξω πήγαινε ο κόσμος και του έλεγε “συγχαρητήρια, παρακολουθούμε τι κάνετε, να είστε καλά κτλ”.

Εδώ, στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό, λέγαμε ότι παράγει έργο ο άνθρωπος, άλλο τώρα το τι κάνει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στον ίδιο χώρο έχουμε υπάρξει πολλές φορές, γι’ αυτό είπα, ότι το αγαπημένο του παιχνιδάκι είναι τα διαμάντια. Έχει να παίξεις από 10 λεπτά μέχρι 2 ευρώ. Έλεγε ο κόσμος, ότι παίζει ποσά, δεν παίζει 10 και 20 ευρώ που πηγαίναμε εμείς για να φάμε 1-2 ώρες».

«Τον είχα δει να χάνει από 900 ευρώ πολλές φορές»

«Έχω δει πολλές φορές τον Κώστα Πολυχρονόπουλο σε συγκεκριμένο κατάστημα με τυχερά παίγνια στην Άνω Γλυφάδα. Σε ενάμιση χρόνο που πήγαινα εγώ, τον έχω δει πάνω από 150 φορές. Το αγαπημένο του παιχνίδι στα “φρουτάκια” είναι το διαμάντι. Έπαιζε πάντα το ανώτερο ποσό πονταρίσματος, τα 2 ευρώ. Τον είχα δει δίπλα μου να φεύγει με 1.290 ευρώ, αλλά τον είχα δει να χάνει και 800–900 ευρώ πολλές φορές» ανέφερε ο μάρτυρας αυτός.

Ερωτηθείς με ποιους πήγαινε ο Κώστας Πολυχρονόπουλος στο κατάστημα με τα τυχερά παίγνια, απάντησε: «Κάποιες φορές ερχόταν μόνος του και κάποιες άλλες με άλλα δύο άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα. Ήταν θαμώνας στο μαγαζί, γιατί πήγαινε και του μιλούσε κόσμος. Εγώ πήγαινα εκεί για ένα δεκάλεπτο, τον έβρισκα εκεί κι όταν έφευγα έμενε εκεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *