web analytics

Σε εξέλιξη η ισχύ εισβολή – Πού χιονίζει – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η ψυχρή εισβολή την οποία είχαν προβλέψει η μετεωρολόγοι και η οπόια αναμένεται να διαρκέσει έως και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τις καταιγίδες, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις.

Ήδη στην Δυτική Μακεδονία χιονίζει έντονα και μετά από απόφαση των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα προδιαγραφών, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά μέχρι νεοτέρας για το σύνολο του οδικού δικτύου σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο, αυτήν την ώρα χιονίζει στα ορεινά πάνω 900 μέτρα σε όλη την Δυτική Μακεδονία, ενώ χιονόνερο είναι το χαρακτηριστικό στις πεδινές περιοχές.

Το κύμα κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη όπως ενημέρωσε και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Κοζάνης, Πρόδρομος Ασλανίδης, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα θα έχουν συνέχεια, καθώς αναμένονται χιονοπτώσεις και αργά την νύχτα. Η θερμοκρασία είναι κοντά στο μηδέν και δεν θα πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν οδηγοί και όσοι μετακινούνται κυρίως στα ορεινά.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, μετά από ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, προς τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται στη δυτική και τη βόρεια χώρα αναμένεται τις επόμενες ώρες να ενταθούν και να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα από το απόγευμα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά, ενώ το Σάββατο (16-12-2023) θα χιονίσει και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή τις επόμενες ώρες σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ το Σάββατο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και στα κεντρικά τμήματα της χώρας κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

β) Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (16-12-2023) θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα (κυρίως στις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα.

γ) Μετά το απόγευμα του Σαββάτου (16-12-2023) τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Σε αυτές τις περιοχές, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή.

Β. Χιονοπτώσεις, που κατά τόπους θα είναι πυκνές, θα σημειωθούν :

α) Τις επόμενες ώρες της Παρασκευής (15-12-2023) στη δυτική Μακεδονία (και μέσα στις πόλεις), τα ορεινά της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδος και της Κεντρικής, ενώ προς το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (σε περιοχές με υψόμετρο από 500 μέτρα και πάνω). Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο θα χιονίσει και στα ορεινά των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

β) Το Σάββατο (16-12-2023) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (περίπου από 200μ). Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Γ. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν:

α) Σήμερα Παρασκευή (15-12-2023) από το απόγευμα στη βορειοανατολική Ελλάδα και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

β) Tο Σάββατο (16-12-2023) αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

γ) Tην Κυριακή (17-12-2023) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα και μετά.

Δ. Παγετός θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο στη βόρεια Ελλάδα που τοπικά την Κυριακή στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr., ενώ σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Χιονοπτώσεις σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο το Σάββατο

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, αξιοσημείωτη μεταβολή με κατά τόπους έντονα φαινόμενα θα παρουσιάσει ο καιρός απόψε, ενώ έντονη κακοκαιρία θα επικρατήσει αύριο Σάββατο. Ο ατμοσφαιρικός κυματισμός πάνω από την Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας και το σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο θα δώσει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και θυελλώδεις βοριάδες στο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *