web analytics

Παγκόσμια ανησυχία για την νέα ένταση στη Μέση Ανατολή – Σενάριο επίθεσης Ισραήλ στο Ιράν με Stealth F-35

Την απόφαση να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση έλαβε το Ισραήλ, με το Πολεμικό Συμβούλιο ωστόσο να εμφανίζεται διχασμένο για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, καθώς δύο από τα μέλη του φέρονται να διαφώνησαν με την πρότασης μίας άμεσης απάντησης στο χτύπημα της Τεχεράνης.

«Θα οικοδομήσουμε ένα περιφερειακό συνασπισμό και θα επιβάλλουμε το τίμημα στο Ιράν με τον τρόπο και στον χρόνο που είναι κατάλληλος για εμάς» τόνισε ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Υπέρ της δημιουργίας μιας στρατηγικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής τάχθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που είχε, όπως είπε, η συνεργασία του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναχαίτιση των πυραύλων και των drone που εξαπέλυσε το Iράν. «Το Ισραήλ βίωσε μία από τις πιο δραματικές νύχτες στην ιστορία του. Εκατοντάδες πύραυλοι διαφόρων ειδών εκτοξεύτηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 100 βαλλιστικών πυραύλων. Είναι μία ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά της απειλής του Ιράν» τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Το Ισραήλ ωστόσο παραμένει σε συναγερμό διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, τονίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Παραμένουμε σε ύψιστη επιφυλακή κι αξιολογούμε την κατάσταση. Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίνουμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση» δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι. Η Jerusalem Post παρουσίασε στη διαδικτυακή της έκδοση σενάριο με τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Ισραήλ, εφόσον η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφασίσει να προβεί σε ένα αποφασιστικό χτύπημα κατά στρατηγικών περσικών υποδομών.

Σύμφωνα με αυτό, αρκετά σμήνη μαχητικών αεροσκαφών Stealth F-35 θα πετούσαν σε χωριστές διαδρομές για να χτυπήσουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια της αχανούς Ισλαμικής Δημοκρατίας, έως και 2.000 χλμ. μακριά από το εβραϊκό κράτος. Ορισμένα από αυτά τα σμήνη θα πετούσαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, παρά την αντίθεση αυτών των χωρών και στη συνέχεια θα διέσχιζαν το Ιράκ, που επίσης θα ήταν αντίθετο. Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν μέσα από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας και τον Περσικό Κόλπο, είτε με τη σιωπηλή συμφωνία των κρατών της περιοχής, είτε παρά την αντίθεσή τους.

Η κύρια αποστολή

Τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φθάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα, ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες πυρηνικές τοποθεσίες, οι οποίες θα έχουν υποδειχθεί από τη Μοσάντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών των IDF. Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες, όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Παράλληλα, οι IDF θα εξαπέλυε ένα σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο επιθετικά, όσο και αναγνωριστικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, στο Φορντόου, ο κύριος θάλαμος της πυρηνικής εγκατάστασης είναι θαμμένος περίπου 80 μέτρα κάτω από τη γη. Πρόκειται για ένα βάθος όπου μόνο αμερικάνικες βόμβες τύπου «bunker buster» των 30.000 λιβρών θα μπορούσαν να καταστρέψουν. Όμως διαχρονικά οι ΗΠΑ αρνούνται να παραχωρήσουν στο Ισραήλ αυτό το όπλο. Όμως, δεν είναι απαραίτητο κανείς να εξαλείψει ολοσχερώς μια εγκατάσταση για να την καταστήσει άχρηστη. Συνεχόμενα χτυπήματα θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την πρόσβαση της Τεχεράνης σε ηλεκτρική ενέργεια και να την αποκόψει από τον κόσμο.

Υπάρχουν όμως και άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις, που θα ενδιαφερόταν να χτυπήσει το Ισραήλ, όπως ο αντιδραστήρας βαρέος νερού στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, το Ραμσάρ και την Τεχεράνη, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις όπου το Ιράν αναπτύσσει εξελιγμένα εξοπλιστικά προγράμματα. Όμως μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι χωρίς κόστος, συνεχίζει το σενάριο που παρουσιάζεται στον ισραηλινό Τύπο. Το Ιράν ενδεχομένως να μπορέσει να καταρρίψει κάποιο ή κάποια αεροσκάφη. Άλλα αεροσκάφη ίσως δεν τα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν την πτήση της επιστροφής λόγω έλλειψης καυσίμων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θετικό σημείο για τους Ισραηλινούς είναι ότι παρά τον τεράστιο αριθμό αεροπορικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι IDF στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει μόνο ένα F-16 στις αρχές του 2018 και δεν έχει χάσει ποτέ F-35. Σε κάθε περίπτωση πάντως το άρθρο καταλήγει ότι η επιτυχής έκβαση όλων των επιχειρήσεων προϋποθέτει τη στήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων συμμάχων του Ισραήλ.

Μήνυμα της Τεχεράνης στους συμμάχους του Ισραήλ στη Δύση

Οι χώρες της Δύσης «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν» απέναντι στο Ισραήλ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε αντίποινα για ένα φονικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, επεσήμανε σήμερα, Δευτέρα 15/4 ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, Νασέρ Καναανί. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη «οι δυτικές χώρες όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έθεσε στο στόχαστρο το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, την οποία η Τεχεράνη παρουσιάζει ως επιχείρηση «αυτοάμυνας» μετά το πλήγμα της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό το οποίο φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ.Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) καταδίκασαν «ομόφωνα» χθες, Κυριακή, τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν, το οποίο «με τις ενέργειές του», «κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση».

«Η συμβουλή μας προς όλους τους υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να εκτιμήσουν την υπεύθυνη ενέργεια του Ιράν και, αντί να επιλέγουν δυσανάλογα λόγια εναντίον του Ιράν, να προειδοποιήσουν το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον άλλων δεινών που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.Είπε πως η Τεχεράνη είχε αποφασίσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ αφού «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτέλεσε τις ευθύνες του», να καταδικάσει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, «λόγω ενεργειών της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής», που αντιτέθηκαν.Το πλήγμα της 1ης Απριλίου κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο και προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μία ΜΚΟ.

«Είμαστε σθεναρά πεπεισμένοι πως χωρίς το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ δεν θα είχε τολμήσει να επιτεθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν», επανέλαβε σήμερα ο Καναανί, ενώ η Ουάσινγκτον έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή.Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι δεν είχε υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα πριν από την ανταποδοτική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.Περιφερειακοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσαν πως η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις γειτονικές χώρες μέρες πριν από την επίθεσή του.Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως δεν υπήρξε προηγούμενη συμφωνία με οποιαδήποτε χώρα σχετικά με το πώς η Τεχεράνη θα προσέγγιζε τη στρατιωτική απόκρισή της στο Ισραήλ.

Ο Νασέρ Καναανί είπε ακόμη πως το υπό σημαία Πορτογαλίας πλοίο MSC Aries κατελήφθη στις 13 Απριλίου από το Ιράν λόγω «παραβιάσεων των ναυτικών νόμων» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πλοίο είχε σχέση με το Ισραήλ.Οι ιρανικές αρχές δεν είχαν δώσει πληροφορίες από το Σάββατο για την κατάληψη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από τις ειδικές ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης στο Στενό του Ορμούζ.«Το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές μεταφορικό περιβάλλον στο Στενό του Ορμούζ και στον Κόλπο. Το πλοίο οδηγήθηκε στα χωρικά ύδατα του Ιράν ως αποτέλεσμα του ότι παραβίασε τους ναυτικούς νόμους και δεν απάντησε στις κλήσεις που έκαναν οι ιρανικές αρχές, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες έρευνες» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων Ινδοί και ένας Ρώσος.«Είναι σίγουρο πως το πλοίο ανήκει στο σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Καναανί όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters.Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna είχε αναφέρει το Σάββατο πως το MSC Aries κατελήφθη επειδή «το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, που ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ».Η κατάληψη του πλοίου έγινε μερικές ώρες πριν από την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.Η κατάληψη αυτή καταγγέλθηκε ως «πράξη πειρατείας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κάλεσαν «το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο που φέρει πορτογαλική σημαία και είναι βρετανικής ιδιοκτησίας και το πλήρωμά του, που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *