web analytics

Βορίδης για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ή λένε ψέμματα ή μάς οδηγούν στη χρεωκοπία»

Όπως, όμως διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, «αυτή η διαρροή στοιχείων δεν έχει σχέση με τον κατάλογο της επιστολικής ψήφου». Ενώ στη συνέχεια της φράσης του αναφέρθηκε στην νυν υπουργό Εσωτερικών, λέγοντας ότι η επίμαχη υπόθεση «σίγουρα δεν έχει σχέση με την κυρία Κεραμέως, υπό την έννοια ότι δεν ήξερε απολύτως τίποτε, η διαδικασία δεν εμπλέκει την κυρία Κεραμέως».

Είχε, ωστόσο, να κάνει και ένα σχόλιο για την κυρία Ασημακοπούλου: «Έχει υπερασπισθεί τα συμφέροντα του έθνους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο λίγοι. Ναι, αυτό που έγινε, δεν ήταν σωστό, αλλά προφανώς αποτελεί ένα σημείο σε μία πολύ μεγάλη θετική πορεία. Το ίδιο θέλω να πω και για τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη, είναι ο άνθρωπος που διαχειρίσθηκε πάρα πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση […] η προσφορά του στην αυτοδιοίκηση επίσης δεν μπορεί να περιορισθεί σε μία στιγμή».

Παραλλήλως ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι και κατά το παρελθόν είχε εφαρμόσει την πολιτική «επί τρία». “Με άλλα λόγια, στις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αντιπρότεινε επί τρία”,είπε. Όμως, προσέθεσε, «οι πολίτες απέρριψαν το… “επί 3 πρόγραμμα” και κράτησαν το δικό μας γιατί έχουν πείρα. Έχουν ζήσει τι σημαίνουν αυτές οι ανέξοδες υποσχέσεις. Διότι δυο τινά συμβαίνουν: ή αυτό, όπως το λένε, δεν θα το εφαρμόσουν, θα το πετάξουν και θα κάνουν αυτά που αντέχει η οικονομία ή θα πάνε να το εφαρμόσουν και θα μας οδηγήσουν στη χρεωκοπία. Δηλαδή, ή λένε ψέμματα ή μάς οδηγούν στη χρεοκοπία», συμπέρανε.

Κληθείς, εξ άλλου, να πάρει θέση επί των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι «η γενική εικόνα είναι ότι δεν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι αλλάζει η κυβερνητική στρατηγική για τη δεύτερη τετραετία: «Ενώ η έμφαση της προηγούμενης τετραετίας ήταν η μείωση της φορολογίας, η έμφαση τώρα είναι η αύξηση του εισοδήματος». Ειδικά δε, για το μέτρο κατάργησης του πέναλτι για τους συνταξιούχους που εργάζονται παραλλήλως, είπε πως είναι ένα «μέτρο δικαιοσύνης, μέτρο αναπτυξιακό και έρχεται σε μια στιγμή που στη χώρα λείπουν χέρια».

Εν όψει των ευρωεκλογών, αφού παρατήρησε ότι δεν εκλέγουμε ευρωβουλευτές αλλά Έλληνες βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατηγόρησε εκείνους τους βουλευτές που ψήφισαν «για να περικοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδος -ψήφισμα για το κράτος δικαίου. Έχει, λοιπόν, σημασία ποιους Έλληνες βουλευτές επιλέγεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε.

Επί παραδείγματι, έχει σημασία «το πώς στηρίζεις τους Έλληνες αγρότες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική […] στο τι θα κάνεις με τα ζητήματα της άμυνας, ανοίγει τεράστια συζήτηση στην Ευρώπη για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Για το πώς θα υπερασπισθείς την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών και δη των ελληνικών προϊόντων. Είναι πολύ κρίσιμο το ποιοι θα είναι (σ.σ. στο ευρωκοινοβούλιο) και δεν είναι αδιάφορο». Υπάρχει, άλλωστε, και ένα δεύτερο ζήτημα, αμιγώς εσωτερικό αυτό: «Θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα το βράδυ των εκλογών», διεμήνυσε και συνέχισε την επίθεσή του κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ωραία είναι να πηγαίνεις στα μπλόκα και να λες, “είμαι κοντά σου”, αλλά εν συνεχεία να πηγαίνεις και να ψηφίζεις εναντίον τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ειδικώς για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού το χαρακτήρισε «πολιτικά κινητροδοτούμενο», ο Μ. Βορίδης δήλωσε: «Έμμεσος στόχος είναι η Ελλάδα, ο άμεσος στόχος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί σήμερα η Ελλάδα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα δεξιάς πολιτικής. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο πετυχημένος κεντροδεξιός πρωθυπουργός σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι ένα παράδειγμα για όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Και ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε αναφερόμενος στους αντιπάλους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού : «Πού να τον χτυπήσω τον Μητσοτάκη, (όταν) έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ; Ότι έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης της ανεργίας; Ότι έχει το μεγαλύτερο ρυθμό προσέλκυσης επενδύσεων; Ότι έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης δημοσίου χρέους στον κόσμο; Ότι αυτή τη στιγμή έχει προσελκύσει όχι απλώς επενδύσεις, αλλά έχει θωρακίσει την άμυνα της χώρας; Ότι έχει αντιμετωπίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την παράνομη μετανάστευση;».

Σε όλα τα παραπάνω «δεν μπορώ να πω τίποτε του Μητσοτάκη. ‘Αρα να παρουσιάσω την Ελλάδα περίπου σαν δικτατορία” και συμπλήρωσε:«Εδώ είναι το πολιτικό ζήτημα: Έλλην ευρωβουλευτής να αμαυρώσω την εικόνα της χώρας μου γιατί πρέπει να υπηρετήσω τον ιδεολογικό και πολιτικό στόχο μου, τον οποίο βάζω πάνω από την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα σενάρια μετακίνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ο Μ. Βορίδης δήλωσε: «Μεγαλύτερο αξίωμα από αυτό του πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν υπάρχει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *