web analytics

Μητσοτάκης: «Πιο ισχυρό από ποτέ το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα»

Στις προσεχείς ευρωεκλογές θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί που θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης την επόμενη πενταετία», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι «κλειδί στη δημοκρατική διαδικασία, είναι η συμμετοχή των πολιτών», ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών πότε με ανύπαρκτες, σκηνοθετημένες υποθέσεις, πότε με μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το Κράτος Δικαίου που είναι πιο ισχυρό από ποτέ».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, καθώς η συνεργασία μας είναι πάντα στενή. Απέχουμε άλλωστε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές που θα λάβουνε χώρα την 9η Ιουνίου. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης στην επόμενη πενταετία. Στοιχήματα γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά στα οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις. Για αυτό και αποκτά μεγάλη σημασία η οικοδόμηση της στρατηγικής της αυτονομίας όσο και η σφυρηλάτιση της κοινής πορείας των κρατών – μελών της.

Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα πρόεδρο, είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτήν την κατεύθυνση που με τον πρώτο νόμο της δεύτερης κυβερνητικής μας μαθητείας καθιερώθηκε στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος. Έτσι όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και είναι εύκολη. Η επιλογή ευθύνης είναι μία επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμού στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μαζί βέβαια και με το διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να διεξάγεται πάντα με ευθύνη και σίγουρα πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που συχνά μπορούν να δημιουργούν και ψευδής εντυπώσεις και πέρα από μύθους που οδηγούν σε ανυπόστατα συμπεράγματα. Επιμένω σε αυτό καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντίων. Πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις, όπως αυτή της μικρής Μαρίας, που αποδείχτηκε ότι ήτανε μία σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών και πότε μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτους δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας και είναι και ενέργειες οι οποίες ενόχλησαν τόσο και στην πατρίδα μας ώστε να πάρουνε σκληρή απάντηση και από την ίδια τη δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο.

Και την άλλη πλευρά μοιάζει τουλάχιστον παράδοξο κάποιες δυνάμεις στην χώρα μας οι οποίες άλλοτε συντάθηκαν με τα πιο αντί-ευρωπαϊκά, τα πιο αντιλαϊκιστικά συνθήματα να εμφανίζονται εφνείς ως υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης. Θα το ξαναπώ για ακόμα μία φορά και είχαμε και την ευκαιρία να το συζητήσουμε με την Πρόεδρο: Τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία διαθέτει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους μέλους στα κρίσιμα ζητήματα.

Και κακά τα ψέματα, αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο των Ευρωπαίων στις επικείμενες εκλογές. Και σε αυτές τις φωνές εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού, με τελευταίο δείγμα την θεσμοθέτηση προ ημερών της ισότητας στον πολιτικό γάμο με μία σημαντική διακομματική συναίνεση. Την σχετική πρωτοβουλία στήριξαν πέντε κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι μια μεταρρύθμιση ελευθερίας, μια μεταρρύθμιση ισονομίας, μια μεταρρύθμιση δικαιοσύνης που επιβεβαιώνει την θέση της πατρίδας μας στην καρδιά της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοιχτής δημοκρατίας. Και μάλιστα είναι πολιτικές που αναγνωρίζονται και από τους εταίρους μας, αλλά και από έγκριτα μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι και μετά την θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου, ο Εκόνομιστ κατέταξε πρόσφατα την πατρίδα μας στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Συνεπώς, ας μην ανησυχούν ορισμένοι. Η δημοκρατία πάντα ζει και προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε.

Με την κυρία Πρόεδρο ήταν φυσικό να συζητήσουμε και το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού. Την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην παράνομη διακίνηση των ανθρώπων. Είναι μια στάση αλληλεγγύης μεταξύ των μελών με την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Και είναι μια κατεύθυνση την οποία ήδη ευνοεί η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Κάτι για το οποίο και η κυρία Πρόεδρος προσωπικά αγωνίστηκε πολύ. Ένα θέμα κρίσιμο για την πατρίδα μας, που παραμένει σε μια περιοχή πολλαπλών κρίσεων, οι οποίες προφανώς ούτε αυτές λείπουν και έλειψαν από τη σημερινή ατζέντα της συζήτησης.

Εξάλλου, σε λίγο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή σην Ουκρανία, ενώ τέσσερις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η προσοχή όλων μας εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η οποία έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Και δεν έκρυψα στην πρόεδρο την ανησυχία μου για τη διάχυση της περιφερειακής αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα, εκεί όπου οι συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και θέτουν βέβαια σε κίνδυνο τα πλοία μας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο από οποιαδήποτε άλλη χώρα ως προς την εμπορική ναυτιλία και γι αυτό και η Ελλάδα τάχθηκε αμέσως υπέρ της συντονισμένης δράσης, αναλαμβάνοντας και την τακτική διοίκηση της ευρωπαϊκής αμυντικής επιχείρησης “Ασπίδες” από το στρατηγείο της Λάρισας. Είναι μια πρωτοβουλία ευρωπαϊκής ευθύνης από την οποία η πατρίδα μας δεν μπορούσε να λείπει, ως μια χώρα που ανήκει στο στενό ευρωπαϊκό πυρήνα, αλλά και ως μια ισχυρή δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της ηπείρου μας. Και ακριβώς για όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε με την κυρία Πρόεδρο.

Ένα από τα σημαντικά ζητούμενα και των επόμενων ευρωεκλογών είναι πως η Ευρώπη θα αποκτήσει μια πραγματική διάσταση στρατηγικής αυτονομίας. Τι σημαίνει να έχουμε μια ανεξάρτητη και αυτοτελή αμυντική πολιτική, έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα. Πώς θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Πώς θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως οι κινητοποιήσεις των αγροτών μας, οι οποίοι και σήμερα θα βρεθούν, όπως βρέθηκαν εξάλλου σε πολλές άλλες πρωτεύουσες στο κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας και εκφράζοντας πολλά αιτήματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι δίκαια. Σχετικά με την ταχύτητα με την οποία μεταβαίνει ο πρωτογενής τομέας στην πράσινη μετάβαση. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν και ενόψει ευρωεκλογών και σίγουρα θα απασχολήσουν και το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εύχομαι λοιπόν, αγαπητή Ρομπέρτα, όλα όσα μας απασχόλησαν να γίνουν αντικείμενα και του προεκλογικού προβληματισμού εν όψει της 9ης Ιουνίου. Και αυτή η προεκλογική περίοδος να είναι μια γόνιμη περίοδος όπου θα συζητήσουμε πραγματικά για το μέλλον της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παραγωγική μας συνεργασία και είσαι πάντα ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα και στην Αθήνα, την οποία ξέρω ότι τόσο αγαπάς».

Μετσόλα: Η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα για τη διαφάνεια και την ισότητα

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ σήμερα στην όμορφη Αθήνα. Καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, υπάρχουν ελάχιστα καλύτερα μέρη για να βρεθεί κανείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το λαό αυτής της υπέροχης χώρας και εσάς προσωπικά, κύριε Πρωθυπουργέ, για την ηγεσία σας, για τη δέσμευσή σας, καθώς επίσης και για την αφοσίωσή σας.

Δεν ήταν τα πράγματα εύκολα, αλλά κάνατε εκστρατεία για να βγείτε από την ενισχυμένη εποπτεία. Αντιμετωπίσατε τις κρίσεις και το κάνατε αυτό εν τω μέσω της ενεργειακής μετάβασης, εν τω μέσω φυσικών καταστροφών, πολέμου και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Και αυτό βεβαίως δεν είναι μικρό κατόρθωμα.

Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες μαζί με άλλα 400 περίπου εκατομμύρια Ευρωπαίους θα κληθούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Και γι αυτό ακριβώς και επισκέπτομαι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ακούσω, για να καταδείξω την αξία της Ευρώπης και να αυξήσω την ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων ατόμων που από φέτος ακόμη και από 17 χρονών μπορούν να ψηφίσουν. Και τώρα που η ψήφος, η επιστολική είναι μία πραγματικότητα, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δημοκρατία.

Μετά την 9η Ιουνίου θα υπάρχουν πάρα πολλά μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα υπάρχουν Έλληνες μεταξύ αυτών. Το ποιοι θα είναι αυτοί είναι στα δικά σας χέρια, οι οποίοι θα νομοθετούν πολιτικές οι οποίες θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης και είναι στο χέρι των Ελλήνων πολιτών να ψηφίσουν.

Με τον Πρωθυπουργό επίσης χρησιμοποιήσαμε αυτή την ευκαιρία για να συζητήσουμε και άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης και για τη στήριξη μας προς τους αγρότες και τον γεωργικό τομέα. Και εδώ είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανευρωπαϊκή κατάσταση και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θέλουμε να μείνει κανείς πίσω, όπως είπε και ο πρωθυπουργός.

Επίσης, συζητήσαμε για το κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα υιοθέτησε ένα ψήφισμα και αντιλαμβάνομαι ότι ο Άρειος Πάγος εξέδωσε γνωμοδότηση επ αυτού εχθές. Βεβαίως θα το αναλύσουμε αυτό και θα αναστοχαστούμε το περιεχόμενό του. Όμως θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο. Γι αυτό ακριβώς εμείς επιμείναμε ως Ευρωκοινοβούλιο να υπάρχει μία έκθεση για το κράτος δικαίου, η οποία θα εξετάζει όλα τα κράτη μέλη.

Γιατί το ζητήσαμε αυτό; Διότι επιθυμούμε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα θέματα και να είμαστε προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην πολιτικοποιήσουμε και να εργαλειοποιήσουμε σημαντικές συζητήσεις πάνω στο κράτος δικαίου. Και θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω και τα σημαντικά βήματα που έκανε η Ελλάδα ως προς το θέμα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού. Είμαι ευγνώμων για την διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και είμαι βέβαιη ότι στις συζητήσεις μας θα μπορέσουμε να σημειώσουμε μαζί πρόοδο.

Και τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο. Ήταν μία σημαντική απόφαση στο κοινό μας ταξίδι για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σας ευχαριστώ πολύ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *