web analytics

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Καμία συμφωνία με Ουκρανία – Να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα για την τραγωδία των Τεμπών

Η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μιας κοινής προσπάθειας έχει μπει στο τραπέζι. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτού με την έκδοση ευρωομολόγων για την ενίσχυση ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Το δεύτερο είναι ότι μετά από 5 μήνες διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο συμπερασμάτων για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Καλείς σε ανθρωπιστική παύση που οδηγεί σε εκεχειρία αλλά και προϋποθέτει την απελευθέρωση ομήρων. Πρέπει είπε ακόμα να αποφύγουμε μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση. Το μήνυμα είπε είναι ότι κεντρική προτεραιότητα είναι η προστασία των αμάχων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας δυο κρατών.

Για τον πρωτογενή τομέα είπε ότι αναγνωρίζουμε ανάγκη για περιορισμό γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του εισοδήματος αγροτών αλλά και την διευκόλυνση στην πράσινη μετάβασης την οποία κανείς δεν αρνείται.

Για το πόσο πιθανός είναι ένας κοινός δανεισμός (ευρωομόλογα) αλλά και αν υπάρχουν συμφωνίες με Ουκρανία απάντησε: «Καμία συμφωνία!» «Το έχουμε διευκρινίσει δεν είναι δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ συμφωνία δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων μας».

Για τα ευρωομόλογα είπε ότι όταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης το 2020 στείλαμε πρώτοι επιστολή για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Βρήκα ενδιαφέρον ότι κάποιες χώρες που είναι συνήθως συγκρατημένες εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον για εξερεύνηση τέτοιων επιλογών».

Για τα θέματα της ακρίβειας και πως αξιολογεί η κυβέρνηση την αποτελεσματικότητα των μέτρων και αν θα υπάρξει συνέχεια αλλά και για τον κατώτατο μισθό είπε: «Στο ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει πρόοδος με έντονα πτωτικές τάσεις οφείλεται και στην παρέμβαση που κάναμε τόνισε και είπε ότι η ακρίβεια μας απασχολεί πολύ αλλά πέραν των προσωρινών μέτρων η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών.

Επανέλαβε ότι ο κατώτατος θα είναι πάνω από 800 ευρώ και σημείωσε ότι δεν επιδιώκει να δημιουργήσει πληθωριστικές δυναμικές. Λίγη υπομονή ακόμα θα ακούσετε προτάσεις στο υπουργικό συμβούλιο που θα λάβει χώρα την Τετάρτη».

Για τα Τέμπη τόνισε: «Μια εθνική τραγωδία τέτοιας έκτασης δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται και να κομματικοποιείται. Εμείς ουδέποτε ακολουθήσαμε αυτή την διαδρομή. Αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη σε τι αναφέρονται; Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της πιο γρήγορα και η εκδίκαση της υπόθεσης κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Να μην γίνεται πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση των Τεμπών. Η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες. Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι ή αθώοι.

Από την πρώτη στιγμή σκύψαμε το κεφάλι μας με σεβασμό κυρίως στη μνήμη των νεκρών και στον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών. Είπαμε να λάμψει η αλήθεια και μόνο η δικαιοσύνη θα μπορεί να δώσει λύση. Η δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ με τρένα σύγχρονα και ασφαλή και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *