Προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου, Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων για τους Έλληνες και ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ για τους Τούρκους, σημειώνοντας ότι ήταν η απαρχή του πολέμου που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Τουρκίας από την εχθρική κατοχή.
Ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρει, ότι η 19η Μαΐου 1919 ήταν η ημερομηνία κατά την οποία μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Τουρκίας, τόνισε: «Αυτή η ημερομηνία υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας». «Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν συνολικό αγώνα για την ύπαρξη αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, άρχισε ο αγώνας για την ύπαρξη και τον αφανισμό, ο οποίος ενσωματώθηκε με τις κραυγές είτε ανεξαρτησία είτε θάνατος», ανέφερε ακόμη. «Ο πυρσός της ανεξαρτησίας, που άναψε στη Σαμψούντα, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία με την Αμάσεια, το Ερζερούμ, τη Σεβάστεια και στη συνέχεια την Άγκυρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν συνέχισε στο μήνυμά του λέγοντας: «Το νόημα του να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες και να αγωνίζεσαι μαζί με αποφασιστικότητα και πίστη κρύβεται σε αυτό το πνεύμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα της χώρας μας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση παρά τις κάθε είδους πιέσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μόνο αν ενστερνιστούμε το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου». Κλείνοντας τόνισε: «Με μια τέτοια συνείδηση και αυτοπεποίθηση, εσείς, που είστε οι ήρωες του νέου τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ιστορία σας, το παρόν σας, να μείνετε ενωμένοι μεταξύ σας και να αναπτύξετε τον αδελφικό σας νόμο μεταξύ σας. Συγχαίρω τον εορτασμό της 19ης Μαΐου για τον Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού εσάς, τους νέους μας και το αγαπημένο μας έθνος, και τιμώ για άλλη μια φορά με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ».