Η γενική εισαγγελία της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη φερόμενη αγορά και παράνομη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus από υπηρεσία πληροφοριών της Αστυνομίας.
Η εξέλιξη ακολουθεί δηλώσεις του προέδρου της χώρας Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος κατήγγειλε προχθές Τετάρτη, ότι το Pegasus αγοράστηκε από μονάδα της Αστυνομίας χωρίς κανένα παραστατικό έναντι 11 εκατ. δολαρίων σε μετρητά επί προεδρίας του προκατόχου του Ιβάν Ντούκε (2018-2002). Τεχνολογικά εργαλεία κατασκοπείας, ιδίως λογισμικό υποκλοπής (spyware) όπως το προηγμένο σύστημα Pegasus (της ισραηλινής NSO), έχει αποκαλυφθεί επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία πως χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση αντιπολιτευόμενων, δημοσιογράφων, παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων, σε πολλές χώρες του κόσμου.
Η εισαγγελία ανέφερε πως η έρευνα έχει σκοπό να εξακριβωθεί, μεταξύ άλλων, εάν και κατά πόσον ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Μονάδα Πληροφοριών και Αναλύσεων (UIAF) και την NSO» και, αν έγινε αγορά, «από πού προήλθαν τα χρήματα και πώς μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ». Ο πρόεδρος Πέτρο κατήγγειλε προχθές ότι η αστυνομία «αγόρασε με μετρητά (…) από ισραηλινή εταιρεία για να κατασκοπεύει κινητά» αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, τον πρώτο αρχηγό του κράτους της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, το λογισμικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για την «υποκλοπή επικοινωνιών» αξιωματούχων, πολιτικών και ακτιβιστών. Άφησε να εννοηθεί ότι στους στόχους μπορεί να συγκαταλεγόταν ο ίδιος και αξίωσε να γίνει έρευνα για να εξακριβωθεί με ποια νομική βάση γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ και στην Κολομβία είχαν αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις πως η κολομβιανή αστυνομία χρησιμοποιούσε το Pegasus, όμως αυτό ουδέποτε επιβεβαιώθηκε επίσημα από την Μπογοτά.
Το λογισμικό Pegasus αφού μολύνει κινητό τηλέφωνο, επιτρέπει πρόσβαση σε μηνύματα, κλήσεις, αλλά και να ανοίγει το μικρόφωνο της συσκευής εξ αποστάσεως για να υποκλέπτονται συνομιλίες του, ή να ενεργοποιείται η κάμερα. Η έρευνα για την υπόθεση αυτή πρέπει να φθάσει «μέχρι τέλους», επέμεινε ο πρόεδρος Πέτρο, που διαδέχθηκε τον Αύγουστο του 2022 τον κ. Ντούκε, πολιτικό της λεγόμενης σκληρής δεξιάς.