Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, τρεις ημέρες μετά την ασυνήθιστη έκκλησή του για διεθνή βοήθεια.
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται στις γειτνονικές χώρες της Μιανμάρ που έχουν στείλει υλικοτεχνική βοήθεια και διαστώστες μαζί με τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.
Η Μιανμάρ είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση και οι ανάγκες της χώρας για βοήθεια αυξάνονται ώρα με την ώρα, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού.
Ο σεισμός της Παρασκευής, ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία 100 χρόνια, προκάλεσε την καταστροφή υποδομών, όπως γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθεις των διασωστών ενώ ταυτόχρονα μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.
“Δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή. Είναι μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση που προστέθηκε στα υπάρχοντα προβλήματα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλεξάντερ Ματέου, ο περιφερειακός διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.
“Το μέγεθος αυτής της καταστροφής είναι σημαντικό και η ανάγκη στήριξης επείγουσα”, πρόσθεσε.
Σωστικές ομάδες από το εξωτερικό έφθασαν σήμερα στη Μιανμάρ για να βοηθήσουν τη φτωχή αυτή χώρα να αντιμετωπίσει την καταστροφή και ο Ερυθρός Σταυρός της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι εθελοντές διανέμουν υλικό με πρώτες βοήθειες και άλλα αντικείμενα όπως κουβέρτες, συσκευασίες με είδη προσωπικής υγιεινής και μουσαμάδες.
“Η καταστροφή είναι εκτεταμένη και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ώρα με την ώρα”, ανέφερε η μκο σε ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, έκανε επείγουσα έκκληση για βοήθεια ύψους 113,60 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε 100.000 άνθρωποι να λάβουν στήριξη σωτήρια για τη ζωή τους .