“Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει πραγματικά χώρο στη διπλωματία όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε ισχυροί” είπε ενώπιον των ηγετών των 27 χωρών μέλων προτού συναντήσει αργότερα σήμερα τους 32 υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τη μάχη της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.
“Μια άμεση πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν αποφασιστική. Ο Πούτιν πρέπει απλώς να δει ότι οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί του είναι φτηνοί”, είπε ο Ζελένσκι στους ηγέτες των 27 χωρών οι περισσότερες από τις οποίες είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.
“Ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί την ισχύ μας, όχι να έχει τον ελεύθερο κόσμο να τρέμει με τις απειλές του” είπε.
Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία οπισθοχωρεί κυρίως στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς. Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα το πρωί ότι κατέλαβε ένα χωριό κοντά στην πόλη Κουράκοβο, νότια του Ποκρόφσκ, ενός σημαντικού επιμελητειακού κόμβου για τον ουκρανικό στρατό.
Αφού υπερασπίστηκε το σχέδιό του στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Ρώμη, ο Ουκρανός πρόεδρος το αποκάλυψε σε αδρές γραμμές χθες, Τετάρτη, ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Κίεβο.
Άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων που παρέχουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία, ανάπτυξη στο ουκρανικό έδαφος μη πυρηνικών μέσων αποτροπής… Καμία από αυτές τις απαιτήσεις δεν έχει λάβει προσώρας υποστήριξη από την πλευρά των συμμάχων.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Β. Ζελένσκι προβλέπει επίσης να απευθυνθεί τώρα στο Κίεβο πρόκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τη μοναδική πραγματική εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας του, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Όμως ακόμη και γι΄αυτό θα πρέπει να κάνει υπομονή. Σήμερα, όπως και χθες, ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε περιορίστηκε να υπενθυμίσει τον “μη αναστρέψιμο” χαρακτήρα της πορείας της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, αρνούνται προς το παρόν να προχωρήσουν πέρα από αυτό.
“Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ρούτε, όμως αν “η ερώτηση είναι πότε, δεν μπορώ να απαντήσω προς το παρόν”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ουκρανικό σχέδιο, που θα είναι “στο τραπέζι” της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ απόψε, ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εκτίμησε σήμερα πως στέλνει “ένα ισχυρό σήμα”. Όμως, πρόσθεσε αμέσως, “αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πω εδώ πως υποστηρίζω το σύνολο του σχεδίου”.
Οι χώρες της Βαλτικής εμφανίστηκαν πιο ενθουσιώδεις, καλώντας τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να υποστηρίξουν το σχέδιο.
“Ελπίζω πως το σχέδιο αυτό δεν θα είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί και πως θα ακολουθήσουν ενέργειες και μέτρα”, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πεβκούρ.
“Είναι ένας υπαρξιακός πόλεμος. Η Ρωσία είναι μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και ελπίζω πως τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.
Όμως πολλές άλλες χώρες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές, φοβούμενες μια κλιμάκωση με τη Ρωσία ή, πιο πεζά, για δημοσιονομικούς λόγους. “Ο δισταγμός μας είναι ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος προς την κλιμάκωση”, εκτίμησε ωστόσο σήμερα στις Βρυξέλλες ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.
Στο ΝΑΤΟ η επίσημη γραμμή παραμένει η ίδια και μετά την άφιξη του Μαρκ Ρούτε στις αρχές του μήνα. ‘Εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να είμαστε σίγουροι πως (οι Ουκρανοί) θα επικρατήσουν”, υποσχέθηκε χθες, Τετάρτη, ενώπιον των δημοσιογράφων.
Όμως “υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα καθορίσουν τη νίκη ή που θα καθορίσουν την ήττα”, εκτίμησε αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Για ορισμένες από τις 32 χώρες του οργανισμού αυτού, οι αποτυχίες της Ρωσίας στις αρχές της “ειδικής επιχείρησής” της το 2022 συνιστούν ήδη νίκη, επιτρέποντας έναν συμβιβασμό, που προτιμάται από έναν μακρύ και κοστοβόρο πόλεμο, εξηγεί ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε εξάλλου χθες να “γίνουν τα πάντα” προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συζήτησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε διαβούλευση ωστόσο με το Κίεβο.
“Είναι η χειρότερη στιγμή για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τώρα επειδή η Ρωσία αισθάνεται η πιο ισχυρή”, προειδοποίησε ακόμη ο Ναουσέντα.
Το Κίεβο ζητά αυξημένη και διαρκή υποστήριξη από τους Δυτικούς.
Μολονότι κανένα έγγραφο δεν δημοσιοποιήθηκε και ορισμένες πτυχές του «σχεδίου νίκης» έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, ο Ζελένσκι αποκάλυψε τις βασικές γραμμές του σχεδίου του χθες, Τετάρτη, στο ουκρανικό κοινοβούλιο ύστερα από πάνω από δυόμισι χρόνια καταστροφικού πολέμου στη χώρα του.
Ακολουθούν οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού.
Ο Ζελένσκι παρότρυνε χθες τους δυτικούς συμμάχους του να προσκαλέσουν το Κίεβο να ενταχθεί στο NATO, με αυτό να αποτελεί βασικό στοιχείο του «σχεδίου νίκης» του προέδρου της Ουκρανίας για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στη χώρα.
«Το πρώτο σημείο είναι πρόσκληση του NATO, ήδη από τώρα ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν θα πρέπει να δει ότι οι γεωπολιτικοί του υπολογισμοί είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία», σημείωσε ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 κυρίως για να εμποδίσει προσέγγιση ανάμεσα στο Κίεβο και το NATO.
Το δεύτερο σημείο που ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος είναι ένα σύνολο μέτρων που αφορούν το μέτωπο, το οποίο εκτείνεται σήμερα από τη νοτιοανατολική ως τη βορειοανατολική Ουκρανία και την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας. Με μεγαλύτερο στρατό, περισσότερα όπλα και χωρίς να μετρά τις απώλειες, η Ρωσία έχει πάρει το πάνω χέρι εδώ και έναν χρόνο και καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερα εδάφη.
Πολύ σημαντικό μέτρο είναι να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος, όπως η αιφνίδια επίθεση της 6ης Αυγούστου στην περιφέρεια Κουρσκ.
Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης ξανά από τους εταίρους του την άρση των «περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που έχει θέσει υπό κατοχή η Ρωσία και στη ρωσική επικράτεια», τη συνέχιση της δυτικής βοήθειας για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό «ταξιαρχιών εφεδρείας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», όπως και την παροχή «δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο».
Επίσης ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του να αναπτύξουν στην Ουκρανία μη πυρηνικά μέσα αποτροπής και να δοθεί στο Κίεβο η δυνατότητα να προβαίνει σε πλήγματα σε βάθος στη ρωσική επικράτεια.
«Η Ουκρανία προτείνει την ανάπτυξη στην επικράτειά της ενός πλήρους συνόλου μη πυρηνικών μέτρων στρατηγικής αποτροπής, που θα επαρκεί για την προστασία της Ουκρανίας από κάθε στρατιωτική απειλή από την πλευρά της Ρωσίας», σημείωσε.
Αυτό το σημείο περιγράφεται λεπτομερώς σε «απόρρητο παράρτημα», το οποίο παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Ο Πούτιν είχε ωστόσο ανακοινώσει πριν ακόμη από την ομιλία του Ζελένσκι, ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει με τους πυρηνικούς της πυραύλους σε συμβατικές επιθέσεις.
Το τέταρτο σημείο του σχεδίου αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας.
Είτε πρόκειται για ορυκτά είτε για γεωργικά προϊόντα, ο Ζελένσκι εξήρε τους πόρους που διαθέτει το ουκρανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι μπορεί να συνιστούν μάννα «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανοιχτό στο μέλλον στους συμμάχους της Ουκρανίας.
Προέβλεψε επίσης «ειδική συμφωνία για την κοινή προστασία των κρίσιμων πόρων» της Ουκρανίας, όπως και την από κοινού εκμετάλλευσή της με τους συμμάχους. Και σε αυτό το σημείο υπάρχει επίσης «απόρρητο παράρτημα».
Το πέμπτο και τελευταίο σημείο αφορά την μεταπολεμική περίοδο. Γι΄αυτήν, ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει «ορισμένα στρατιωτικά σώματα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη «να αντικατασταθούν από ουκρανικές μονάδες», που θα έχουν πλούσια εμπειρία κατά της Ρωσίας.
Μετά την παρουσίαση του σχεδίου του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι προσπαθεί «να ωθήσει» τα κράτη μέλη του NATO «να μπουν σε απευθείας σύγκρουση» με τη Μόσχα.