Το μαγγάνιο, το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο χαλκός συγκαταλέγονται στα μέταλλα που είναι σημαντικά για έναν υγιή οργανισμό, επειδή οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας (υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Αντίθετα, η χρόνια έκθεση στα μη απαραίτητα μέταλλα μόλυβδο, κάδμιο και αρσενικό συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Mingyu Zhang, επιδημιολόγο και καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο ιατρικό κέντρο Beth Israel Deaconess Medical Center, ανέλυσαν δεδομένα από μια συνεχιζόμενη, μακροχρόνια μελέτη που ξεκίνησε το 1999 για γυναίκες και τα παιδιά τους που ζουν στην ανατολική Μασαχουσέτη. Σχεδόν 500 γυναίκες εγγράφηκαν στη μελέτη κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης, μεταξύ 1999 και 2002, με μέση ηλικία τα 32,9 έτη. Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις μη απαραίτητων μετάλλων (αρσενικό, βάριο, κάδμιο, καίσιο, υδράργυρος και μόλυβδος), των απαραίτητων μετάλλων (χαλκός, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρος), του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν κατά την εγγραφή στη μελέτη.
Μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια επίσκεψη μελέτης μεταξύ 2017 και 2021 στις ίδιες συμμετέχουσες, οι οποίες ήταν πλέον σε μέση ηλικία 51,2 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση για να αξιολογήσουν τις πιθανές συσχετίσεις των μεμονωμένων μετάλλων με την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι πηγές πρόσληψης αυτών των συστατικών, όπως τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα διατροφής, δεν ποσοτικοποιήθηκαν, οπότε τα ευρήματα αυτά δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως συστάσεις διατροφής. Συμπληρώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών για να καθοριστεί η βέλτιστη διατροφική πρόσληψη αυτών των μετάλλων και μικροθρεπτικών συστατικών.