web analytics

Η Αθήνα στο επίκεντρο της παγκόσμιας ενεργειακής διπλωματίας

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2025, η ελληνική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τη Θερινή Ακαδημία με θέμα «Power Games: Energy Diplomacy and Global Geopolitics in a Changing World», μια πρωτοβουλία που συνδυάζει ακαδημαϊκή εμβάθυνση και πρακτική προσέγγιση στις σύγχρονες προκλήσεις της ενεργειακής διπλωματίας.

Το πρόγραμμα αποτελεί καρπό συνεργασίας του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Energy Law, Business, Regulation & Policy του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (IHU) με την European Law and Governance School του European Public Law Organisation (EPLO). Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παγκόσμιες ενεργειακές ανακατατάξεις διαμορφώνουν νέες ισορροπίες.

«Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ουσιαστικού διαλόγου και εκπαίδευσης για τα πιο καίρια ζητήματα της σύγχρονης ενεργειακής διπλωματίας», δήλωσε ο καθηγητής Θεόδωρος Πανάγος, διευθυντής της Θερινής Ακαδημίας.

Αυτό που διαφοροποιεί την Ακαδημία είναι η ολιστική προσέγγιση. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις από καταξιωμένους ειδικούς με σειρά εμφάνισης: Δρ. Τάσος Χατζηβασιλείου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, Γιώργος Κρεμλής, Αντωνία Δήμου, καθηγήτρια Noha Bakr, Amit Mor, Charles Ellinas, καθηγητής Κώστας Λάβδας, Δρ. Στέλλα Γεράνη, Μιχάλης Μαθιουλάκης, και πολλοί ακόμη διακεκριμένοι ομιλητές.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, παρέχοντας μια σπάνια προοπτική στις υποδομές που διαμορφώνουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Θεματικοί άξονες με διεθνή αντίκτυπο

Η Ακαδημία εστιάζει σε ζητήματα αιχμής, όπως:

«Τα ενεργειακά ζητήματα αποτελούν πλέον κεντρικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους. Η κατανόηση των μηχανισμών αυτών είναι απαραίτητη για κάθε σύγχρονο διπλωμάτη, αναλυτή ή στέλεχος του κλάδου», τονίζουν οι διοργανωτές.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε φοιτητές, νέους ερευνητές, διπλωμάτες και επαγγελματίες του τομέα της ενέργειας, των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο διάδρασης και ουσιαστικής δικτύωσης.

Η συμμετοχή γίνεται κατόπιν αίτησης, με τη διαδικασία επιλογής να αξιολογεί το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προφίλ των υποψηφίων.

Η Θερινή Ακαδημία εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στον τομέα της ενέργειας. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κέντρο αναφοράς για την έρευνα και την εκπαίδευση στον τομέα της ενεργειακής διπλωματίας, αξιοποιώντας τόσο το υψηλό επίπεδο της ακαδημαϊκής μας κοινότητας όσο και τη στρατηγική θέση της χώρας», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου Ενέργειας, Κομνηνός Κόμνιος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα ihu.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *