web analytics

Η δασμολογική φόρμουλα Τραμπ προκαλεί σύγχυση και τιμωρεί τους φτωχούς – «Βουτιά» στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο

Η μαθηματική φόρμουλα συνοψίζεται στα εξής: παίρνετε το έλλειμμα εμπορευματικών συναλλαγών των ΗΠΑ που έχει με μια χώρα, το διαιρείτε με τις εξαγωγές αυτής της χώρας στις ΗΠΑ και το μετατρέπετε σε ποσοστό. Ακολούθως μειώστε αυτό το ποσοστό στο μισό για να προκύψει ο «αμοιβαίος» δασμός των ΗΠΑ, με κατώτατο όριο 10%.

Αλλά η Μαδαγασκάρη – μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο με κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) λίγο πάνω από 500 δολάρια – με αυτή τη δασμολογική φόρμουλα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς 47%. Πέρυσι, είχε εξαγωγές βανίλιας, μετάλλων και ενδυμάτων ύψους 733 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις ΗΠΑ.

«Μάλλον κανείς δεν αγοράζει Tesla εκεί», είπε ο Τζον Ντέντον, επικεφαλής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), στο Reuters, σε μια ειρωνική αναφορά στο απίθανο σενάριο η Μαδαγασκάρη να μπορέσει να κατευνάσει τον Τραμπ αγοράζοντας πολυτελή αμερικανικά προϊόντα.

Η Μαδαγασκάρη δεν είναι μόνη: η ωμότητα της φόρμουλας που εφαρμόζεται σε οικονομίες που δεν έχουν την πολυτέλεια να εισάγουν πολλά από τις ΗΠΑ οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλό αμοιβαίο ποσοστό: 50% για το Λεσότο στη νότια Αφρική, 49% για την Καμπότζη στη νοτιοανατολική Ασία.

«Πραγματικά δεν υπάρχει καμία μεθοδολογία»

Αλλά η φόρμουλα προκαλεί επίσης σύγχυση σε πλούσιες χώρες. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τιμωρητικός δασμός των ΗΠΑ είναι 20% – τετραπλάσιος του 5% που υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ως το μέσο δασμολογικό συντελεστή της ΕΕ.

«Έτσι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς, αυτό είναι μια κολοσσιαία ανακρίβεια», δήλωσε ο Στέφανο Μπέρνι, γενικός διευθυντής της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές του τυριού Γκράνα Παντάνο που παράγεται στην Ιταλία. «Μας κοστίζει τρεις φορές περισσότερο σήμερα η είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ από ό,τι η είσοδος αμερικανικών τυριών στη δική μας αγορά», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη μεθοδολογία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι, τόνισε με ανάρτηση στο X ότι «υπολογίσαμε κυριολεκτικά τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς» και στην ανάρτησή του συμπεριέλαβε ένα στιγμιότυπο από έγγραφο του Λευκού Οίκου που περιγράφει την ανάλυση της μαθηματικής φόρμουλας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ερωτηθείς στο CNBC πώς προέκυψε η φόρμουλα της κυβέρνησης Τραμπ, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δεν έδωσε άμεση εξήγηση, αλλά είπε ότι οι οικονομολόγοι του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) εργάζονταν για χρόνια σε μια μέτρηση που αντικατοπτρίζει όλους τους εμπορικούς φραγμούς που θέτει μια χώρα.

Εντούτοις, οικονομολόγοι σε όλον τον κόσμο έσπευσαν να πουν ότι οι όροι ακυρώνουν ο ένας τον άλλον με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να μειωθεί σε ένα απλό πηλίκο του ελλείμματος εμπορευματικών συναλλαγών έναντι των εμπορικών εξαγωγών.

«Δεν υπάρχει πραγματικά καμία μεθοδολογία εδώ», τόνισε η Μέρι Λόβλι, συνεργάτης στο Ιντιτούτο Πέτερσον. «Είναι σαν να ανακαλύπτεις ότι έχεις καρκίνο και να βρίσκεις το φάρμακο με βάση το βάρος σου διαιρεμένο με την ηλικία σου. Η λέξη “αμοιβαία” είναι εξαιρετικά παραπλανητική».

Ο Ρόμπερτ Καν της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, συμφωνεί ότι η φόρμουλα αυτή παρήγαγε «πολλούς τέτοιου είδους ανόητους αριθμούς που δεν είναι ουσιώδεις». «Στέλνει ένα μήνυμα: ότι αποσυρόμαστε από σχέσεις και συμμαχίες μας… και αυτό είναι μια ψυχρολουσία για πολλούς από τους παραδοσιακούς συμμάχους μας», τόνισε μιλώντας στο Reuters.

Άλλοι σημειώνουν ότι η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι ο Τραμπ επιδιώκει διμερείς διαπραγματεύσεις με κυβερνήσεις που εν τέλει θα οδηγήσουν σε χαλάρωση των αμερικανικών δασμών.

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

Με σημαντική πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με πτώση 3,31%, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία από τις 15 Μαρτίου 2023. Ίδια εικόνα για τη Φρανκφούρτη (-3,01%) και το Μιλάνο (-3,60%), ελαφρώς μικρότερη η πτώση στο Λονδίνο (-1,55%).

Στη Γουόλ Στριτ, γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), οι κυριότεροι δείκτες κατέγραφαν βαριές απώλειες: -3,78% για τον S&P 500, -4,88% για τον δείκτη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, -3,10% για τον Dow Jones.

Την ίδια ώρα, το δολάριο υποχωρούσε επίσης έναντι του ευρώ κατά 2,06%, στο 1,1053 δολάριο ανά ευρώ.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας, που χρησιμοποιούν εξαρτήματα κατασκευασμένα στο εξωτερικό, όπως στην Ταϊβάν (στην οποία επιβλήθηκαν δασμοί 32%) βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν: -8,22% για την Apple, γύρω στις 18.50 (ώρα Ελλάδας), -6,19% για την Nvidia, -5,58% για την Tesla, -7,22% για την Amazon, -6,02% για τη Meta, -3,04% για την Alphabet.

Στην Ευρώπη, οι εταιρίες που κατασκευάζουν ημιαγωγούς υπέστησαν σοβαρές απώλειες: η Infineon έκλεισε με πτώση -7,96% στη Φραγκφούρτη και η STMicroelectronics με πτώση -8,17% στο Παρίσι.

Ο τομές της ένδυσης καταγράφει επίσης μεγάλες απώλειες, λόγω των δασμών στην Κίνα (34%), το Βιετνάμ (46%) και την Καμπότζη (49%): στη Γουόλ Στριτ, η Gap υποχωρεί κατά 18,57%, η Ralph Lauren κατά 15,93%, η Lululemon κατά 11,03%, η Nike κατά 9,97%.

Στην Ευρώπη, η Adidas έκλεισε με πτώση 11,72%, η Puma υποχώρησε κατά 11,16%, η JD Sports κατά 7,89%.

Η προοπτική συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου έριξε και τις μετοχές των εταιρειών θαλάσσιων μεταφορών. Η γερμανική Hapag-Lloyd έκλεισε με πτώση 7,95% στη Φρανκφούρτη, η A.P. Moller-Maersk με πτώση 9,49% στην Κοπεγχάγη και η Kuehne + Nagel με πτώση 2,34% στη Ζυρίχη.

«Οι βρετανικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στη νοτιοανατολική Ασία. Εάν η οικονομία εξαγωγών της Κίνας επιδεινωθεί, αυτό δεν είναι καλό για τη δραστηριότητά τους», εξήγησε ο Γκιγιόμ Σαλουάν, διευθυντής διαχείρισης μετοχών στη Delubac AM. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της Standard Chartered υποχώρησε κατά 12,80%, της Barclays κατά 9,08% και της HSBC κατά 8,62%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *