«Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), αναφερόμενος στους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «είναι χρήσιμο να καταγραφεί ο διπλός ρόλος του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Από τη μια πλευρά, να συγχρονίζει τις δράσεις των παραγωγικών υπουργείων για τους στόχους που έχουν τεθεί και να χαράζει μια οικονομική στρατηγική ενόψει των νέων δεδομένων. Ειδικά μετά την επιλογή των ΗΠΑ να ανατρέψουν μέσω της επιβολής δασμών όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η χώρα μας καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας κατά μισό εκατομμύριο κ.ά. Δεν είμαστε στο σημείο που θέλουμε, αλλά έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις να πετύχουμε τους στόχους μας. Οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια θα έχουν μια πιο κομβική θέση στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Είναι κρίκοι μιας ενιαίας αλυσίδας και η αύξηση των αμοιβών συνδέεται με την εργασιακή νομοθεσία».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης, ότι έχει αξία αυτό το όργανο να αποκτήσει και πάλι ζωή υπό τον Κωστή Χατζηδάκη και κυρίως «σε αυτή τη συγκυρία που έχουμε μια ανατροπή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις που ξεκίνησε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων. Μια εποχή με σημαντικά και απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος.
Η δημοσιονομική ευρωστία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και εκεί χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας και η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή, που είναι ζητούμενο. Ο κόσμος απειλείται ακόμα από γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και σοκ όχι εξωγενές, όπως ο Covid, αλλά λόγω της απόφασης των ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».
Κλείνοντας είπε: «Θέλω να κρατήσω τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, γιατί δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον που αφορά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που εξάγονται στις ΗΠΑ ελιές, λάδι, φέτα, είναι προϊόντα που δεν παράγονται καθόλου στις ΗΠΑ. Η επιβολή δασμών στο δικό μου το κεφάλι δεν έχει καμία λογική. Όλες οι δράσεις που αφορούν την δράση της εξωστρέφειας της οικονομίας έχουν μεγάλη σημασία.
Οι οικονομικές σχέσεις με άλλες δυνάμεις, όπως η Ινδία, καθίστανται πολύ σημαντικές σε μια εποχή που πρέπει η ελληνική οικονομία να κυνηγήσει πιο συστηματικά την είσοδο προϊόντων μας σε άλλες αγορές. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Η Ελλάδα έχει μια ανοικτή οικονομία. Είμαστε σε εγρήγορση και στέκομαι σε δυο πράγματα: την δημοσιονομική σταθερότητα που είναι πιο σημαντική σήμερα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την βελτιωση της ανταγωιστιότητας γίνονται πιο επείγουσες σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής».