web analytics

Σπίρτζης: Ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5, για τη διερεύνηση της Σύμβασης 717

Ο κ. Σπίτζης στην δήλωσή του ανέφερε ότιο «επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι και σαν αξιακό κώδικα και σαν πρόσωπα και σαν κόμματα. Σήμερα ζήτησα επειδή δεν υπήρχε διαδικασία ενημέρωσής μου να ενημερωθώ για μηνύσεις που έχουν φτάσει στην Βουλή και με αφορούν. Είναι τέσσερις μηνύσεις. Επειδή υπάρχουν και νέα στοιχεία σχετικά με την σύμβαση 717. Επισκέφθηκα τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησα την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 σε ό,τι αφορά το δικό μου πρόσωπο, τόσο για τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει συμπολίτες μας (κυρίως συγγενείς των θυμάτων) όσο και την επανάληψη του αιτήματός μου για την διερεύνηση της Σύμβασης 717. Ελπίζω να γίνει αποδεκτό.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι «οποιοδήποτε συγγενής θύματος ή τραυματίας ή επιζών ή συνήγορός του θελήσει, είμαι στην διάθεσή τους για να τους δώσω τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου»

Ο κ. Σπίρτζης ερωτηθείς από δημοσιογράφους τι εννοεί ότι εάν δεν ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ.5 από την Βουλή θα καταφύγει σε άλλα μέσα είπε «ότι ο άλλος τρόπος είναι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Ερωτηθείς ο πρώην υπουργός εάν πιστεύει ότι «αντίστοιχο αίτημα θα όφειλε να καταθέσει και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής» εξήγησε ότι «για τον κ. Καραμανλή δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, επομένως είναι απόφαση του Κοινοβουλίου για να κινήσει τις διαδικασίες για εκείνον. Σε ό,τι αφορά εμένα και τους προηγούμενους υπουργούς από εμένα, για τους οποίους έχουν παραγραφεί τα αδικήματα και συμπεριλαμβάνονται τα ονόματά τους στις δικογραφίες αυτοί θα μπορούσαν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5»

Ο κ. Σπίρτζης, νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη όπου και του κατέθεσε το σχετικό Αίτημα (επισυνάπτεται).

«Κατανοώ το αίτημα του κ. Σπίρτζη και χαίρομαι που έχει αυτή την ευαισθησία, άλλα όμως είναι αυτά και άλλο ο τύπος, το Σύνταγμα και ο ΚτΒ» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό και το αίτημά του να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 πρ. 5 του Συντάγματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών σε ό,τι τον αφορούν.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι ο κ. Σπίρτζης «είχε υποβάλλει και πάλι ανάλογο αίτημα στις 21 Μαρτίου του 2024, αφού η Βουλή των Ελλήνων είχε απορρίψει τη σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής για την εκτέλεση της Σύμβασης 717. Τώρα, επικαλείται το άρθρο 86 παρ.5 του Συντάγματος. Το άρθρο όμως αυτό, παραπέμπει ως εκτελεστική διαδικασία στον Κανονισμό της Βουλής.

Το άρθρο 155 παρ. 11 του ΚτΒ (που είναι το εφαρμοστικό άρθρο του 86 παρ.5 του Συντάγματος) αναφέρει ότι αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκησης δίωξης κατά προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορεί να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η σχετική συζήτηση γίνεται σε μία συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι να «μην έχει περατωθεί η διαδικασία», δηλαδή να έχει συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης για τον παραπεμπόμενο. «Εδώ η Βουλή δεν έχει συστήσει Προκαταρτική Επιτροπή, άρα δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη για τον εαυτό του. Συνεπώς το αίτημα αυτό τιμά τον κ. Σπίρτζη αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω του ΚτΒ» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *