web analytics

Η Ρωσία «ψωνίζει» κατασκόπους για να αντισταθμίσει τα κενά από τις απελάσεις των διπλωματών της

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ξοδεύουν πολλά χρήματα για να στρατολογήσουν πράκτορες στην Γερμανία, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τις επιχειρήσεις τους από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Δύο Γερμανοί πολίτες που είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Αύγουστο για εσχάτη προδοσία με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, εκτιμάται ότι ο καθένας τους είχε αμειφθεί με το ποσό των 400.000 ευρώ για τις υπηρεσίες τους, αναφέρει η BfV

«Οι αμοιβές των πρακτόρων δείχνουν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες συνεχίζουν να διαθέτουν τεράστιους οικονομικούς πόρους για να επιτύχουν τους στόχους που θέτουν για να αποκτήσουν πληροφορίες» αναφέρει η έκθεση του BfV.

«Μόλις αποκτήσουν πληροφορίες με τις οποίες μπορούν να εκθέσουν τους στόχους τους, οι υπηρεσίες αυτές δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν επιθετικές τεχνικές στρατολόγησης», προστίθεται στην έκθεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσε επίσης τις ανησυχίες του για τη ρωσική κατασκοπεία και ζήτησε αυστηρότερη δράση ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε ως μια εκστρατεία εχθρικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πράξεων δολιοφθοράς και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η Γερμανία είναι ένα από τα 32 κράτη του ΝΑΤΟ.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Η πρόσφατη αύξηση της υποστήριξης του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και του αυταρχικού αριστερού κόμματος BSW, συνέβαλε επίσης στο να υπάρξει μια σημαντική επανεξέταση. Και τα δύο κόμματα συχνά απηχούν τα σημεία συζήτησης του Κρεμλίνου σχετικά με τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής τους στην παροχή όπλων στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τη χώρα και τον λαό της.

Η Ρωσία έχει αποδείξει την προσαρμοστικότητα της στο να βρίσκει τρόπους να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Γερμανία αφότου τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης που διέθετε απαγορεύθηκαν και 600 διπλωμάτες της που είναι εγκατεστημένοι σε όλη την Ευρώπη απελάθηκαν, αναφέρει η BfV.

Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες επηρεασμού μετατοπίσθηκαν στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Telegram, και οι οποίες είναι δύσκολο να αστυνομευθούν, ενώ οι κατάσκοποι αυτή τη στιγμή συνδέονται με τους διεθνείς οργανισμούς. Οι Ρώσοι αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με τον χειρισμό πληροφοριοδοτών ταξιδεύουν πλέον για να το κάνουν αντί να εδρεύουν στη Γερμανία, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ακροδεξιές ομάδες αποτελούν επίσης ένα δεκτικό ακροατήριο για τις ρωσικές επιχειρήσεις επιρροής. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι θεωρητικοί συνωμοσίας Reichsbuerger (Πολίτες του Ράιχ), ορισμένοι από τους οποίους δικάζονται τώρα για τη σχεδίαση πραξικοπήματος κατά της γερμανικής δημοκρατικής τάξης, για το οποίο είχαν ζητήσει ρωσική υποστήριξη.

Μεταξύ των νέων θεωριών συνωμοσιών που κυκλοφορούν στους ακροδεξιούς κύκλους, αναφέρει το BfV, είναι η αβάσιμη θεωρία που λέει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ακατοίκητης έρημης περιοχής στα ανατολικά της χώρας, στην οποία θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός του Ισραήλ. Αναφέρει επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ως Εβραίος, παρουσιάζεται ψευδώς ως ένας από τους συνωμότες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *