web analytics

Ευρωεκλογές 2024: Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ – «Ξεκλειδώνει» ανασχηματισμός

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα η ΝΔ ανασκουμπώνεται και γυρίζει σελίδα λαμβάνοντας το μήνυμα των ψηφοφόρων που της έδωσαν το ποσοστό του 28,12% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κατάγραψε 14,9%, 12,8% το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση 9,4%, το ΚΚΕ 9,27%, 4.4% η ΝΙΚΗ, 3,4% η Πλεύση Ελευθερίας, 3,05% η Φωνή της Λογικής.

Το ποσοστό της αποχής που ξεπέρασε το 58% προβλημάτισε, καθώς οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, γεγονός που καταδεικνύει απογοήτευση αλλά και έλλειψη πειθούς. Παράλληλα, ραγδαίες ανακατατάξεις έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την άνοδο της ακροδεξιάς να προβληματίζει, προκαλώντας πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία, Βέλγιο αλλά και Γερμανία, γεγονός που συνυπολογίζεται στην εκλογική εξίσωση, μεταδίδει το Newsbeast.

«Από αύριο μας περιμένει πολύ δουλειά, η ξεκούραση μπορεί να περιμένει» είπε ο πρωθυπουργός χθες ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Όλα τα σενάρια αναμένεται να εξεταστούν σήμερα στον πρωινό καφέ που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast έχει ήδη δεχτεί εισηγήσεις για γρήγορες κινήσεις, ωστόσο κομματικά στελέχη έλεγαν χθες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν λειτουργεί «εν θερμώ».

Το σίγουρο είναι ότι το ποσοστό που κατέγραψε η ΝΔ – πέντε μονάδες κάτω από τον πήχη που είχε θέσει- «ξεκλειδώνει» τον ανασχηματισμό, μάλιστα αρκετοί τον τοποθετούν εντός της εβδομάδας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει έναν καθαρό διάδρομο τριών χρόνων μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 για να διορθώσει λάθη και αστοχίες και να προχωρήσει στην αποτελεσματική παραγωγή κυβερνητικού έργου.

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες» είπε ο πρωθυπουργός στην πρώτη μετεκλογική δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το μήνυμα ελήφθη, αναγνωρίζοντας ότι αρκετοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ επέλεξαν είτε την ψήφο διαμαρτυρίας είτε την αποχή, ως ένδειξη απογοήτευσης, δίνοντας ωστόσο την ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα να αλλάξει ρότα και να ανιχνεύσει τι δεν πάει καλά.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρώντας μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος τόνιζαν ότι «ο δεξιός λαϊκισμός κέρδισε τον αριστερό», εστιάζοντας στις διαρροές στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, ενώ επισήμαιναν ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί σταθερότητας δεν έπεισε το εκλογικό σώμα.

Η διαχείριση της ακρίβειας, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η συνεχής πολιτική μετατόπιση της ΝΔ στο κέντρο αλλά και επιμέρους πολιτικές που σχετίζονται με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού φαίνεται ότι αποτέλεσαν τις κυριότερες πηγές αμφισβήτησης της ΝΔ, γι΄αυτό και η επόμενη ημέρα βρίσκει το κυβερνητικό επιτελείο σε πλήρη χαρτογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος, προκειμένου να ανιχνευτεί σε ποια κοινά υποχώρησαν τα ποσοστά της ΝΔ και να επαναξιολογηθεί η πολιτική της κυβέρνησης. Επί της ουσίας στόχος είναι να εντοπίσουν τι ακριβώς κόστισε την απώλεια των ποσοστών, ώστε να διορθώσουν λάθη και να στρέψουν την πολιτική τους κατεύθυνση αναλόγως, χωρίς όμως να χάνεται η μεγάλη εικόνα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *