web analytics

Μαρινάκης: Την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

«Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη Βουλή σήμερα, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Αύριο Παρασκευή, 29 Μαρτίου στις 11.00 θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η τέταρτη συνεχόμενη μέσα σε αυτά τα σχεδόν πέντε χρόνια.

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν έχει φθάσει στα 780 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός έφθασε στα 1.251 από 1.046 που ήταν το 2019.

Έχει πολύ μεγάλη αξία να επισημάνουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέγεθος αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023 και εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην ΕΕ με επίδοση, 2,5% (από 18690 ευρώ το 2022 σε 19150 ευρώ το 2023). Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έμεινε στάσιμο.

Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: σε 2,1% έναντι 1%.

Την περίοδο, μάλιστα, που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη: 5,9% μέση αύξηση στην Ελλάδα έναντι 3,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης ολοκληρώνοντας τη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό συνέβη, γιατί παρά τις μεγάλες, διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση απασχόλησης κατά περίπου 400.000 νέων θέσεων εργασίας και στην πραγματική αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 6,1%».

«Άλλο ένα πυροτέχνημα μιας ανεύθυνης αντιπολίτευσης, που προσπαθεί με πυροτεχνήματα να εργαλειοποιήσει μία τραγωδία. Ας κάνουν τον κόπο να συντάξουν ένα κατηγορητήριο, μέχρι τώρα υπάρχει μόνο λάσπη στον ανεμιστήρα για να καλύψουν την πολιτική τους ανυπαρξία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών σχετικά με αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στην αντιπολίτευση έχουν αποφύγει μέχρι τη σήμερον να διατυπώσουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο, καθώς θα έπρεπε να αποτυπώσουν σε χαρτί τα όσα ατεκμηρίωτα υποστηρίζουν εδώ και μήνες.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα, που αναφερόταν σε συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για συνάντηση σε φιλικό επίπεδο, που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση στο φόντο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και επέμεινε πως η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι πράξεις μας και όχι τα λόγια. «Εμείς τοποθετηθήκαμε με συγκεκριμένο τρόπο απέναντι σε ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα».

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, περί διεθνών παρατηρητών στις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε την κατηγορία περί υπονομευτή του πολιτεύματος, που απηύθυναν εξ’ αρχής από το κυβερνών κόμμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως επειδή οι ημερομηνίες των προγραμμάτων των δύο ηγετών δεν συνδυάζονται δεν θα καταστεί εφικτή τελικώς η μετάβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *